DPS siguran kad nema saradnje

Demokrate i DF tvrde da je smjena DPS-a prioritet, zbog čega će vlasti na svim nivoima formirati bez opstrukcija
11 komentar(a)
Demokratska Crna Gora Aleksa Bečić, Foto: Boris Pejović
Demokratska Crna Gora Aleksa Bečić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.08.2017. 06:26h

U Demokratskoj Crnoj Gori tvrde da njihova odluka o prekidu saradnje sa čelnicima Demokratskog fronta (DF) neće negativno uticati na opoziciono djelovanje, podsjećajući da su u Herceg Novom formirali široku postizbornu koaliciju, iako su ih iz tog političkog saveza napadali tokom predizborne kampanje.

Stranka Alekse Bečića je nakon polemike sa Frontom, poručila da prekida saradnju sa čelnicima tog saveza, ali da će u lokalnim samoupravama nastaviti da sarađuje “sa svim iskrenim opozicionim predstavnicima tog saveza”.

“Naša odluka neće proizvesti nikakve štetne posljedice po opoziciono političko djelovanje o čemu svjedoči primjer Herceg Novog, gdje smo nakon monstruozne kampanje lidera Fronta protiv naših funkcionera oličenoj i u pismu kojim su pozvali na linč pripadnika Demokrata, lokalnu vlast formirali za 24 časa”, kazao je šef pres centra Demokrata Duško Stjepović.

Osim u Novom, Demokrate i DF čine dio vladajućih koalicija u Kotoru i Budvi, a upravo u tim gradovima pokazalo se da je smjena Demokratske partije socijalista (DPS) nemoguća je bez postizborne saradnje svih opozicionih partija. U tim gradovima vlast je promijenjena tek nakon formiranja postizbornih koalicija svih opozicionih partija koje su ušle u lokalne parlamente. Stijepović tvrdi da će se saradnja nastaviti na svim nivoima vlasti.

U Herceg Novom formirana nova vlast i pored žestokih predizbornih polemika Fronta i Demokrata

“Od sada će se vlasti na svim nivoima organizovanja formirati u rekordnom roku, jer njihovo opstruiranje nećemo dozvoliti bilo kom, imajući u vidu da je pobjeda nad svim djelovima DPS-a prioritet nad prioritetima”, kazao je Stjepović.

Ističući da su spremni da žrtvuju sve kako bi srušili režim, iz Demokratskog fronta su kazali da ne mogu dopustiti luksuz da se odreknuo bilo kojeg potencijalnog saveznika za ostvarenje tog prioriteta.

“DF i Demokrate nisu ni do sada imali bilo kakvu saradnju na državnom' nivou da bi sada neko nešto prekidao. Front je zainteresovan za saradnju sa opozicijom i nudio je bezbroj modela saradnje, ali smo uvijek nailazili na ćutanje. Čak su izbjegavali i da se sastanemo, a kada smo tražili da nešto predlože i pokažu javnosti bilo kakvu inicijativu, oni su opet ćutali. Očigledno projektovani da bez stava, vizije, boje i mirisa, neočešani nekako protrče kroz politički prostor u kome se direktno sukobljavaju DF i DPS”, tvrde u Frontu.

Vlast u opštinama sigurna

Komentarišući medijsku polemiku Demokrata i DF-a poslanik DPS-a Mihailo Anđušić kazao je kako je nakon toga upitan opstanak vlasti u tri primorske opštine.

“Mučno je posmatrati kako nakon svega što je međusobno rečeno niko ne dovodi u pitanje postojanje ionako nefunkcionalnih koalicija u pomenutim gradovima. Ostanak u koaliciji nakon svega znači i gaženje sopstvenog digniteta”, kazao je Anđušić, dok je potpredsjednik Demokrata Dženan Kolić kazao da sve to nije opasno po državu koliko je opasan eventualni povratak DPS-a na vlast.

“Mučno je vama da gledate kako gubite opštinu za opštinom, a još mučnije vam je da gledate vlast na primorju koja i dalje opstaje i opstaće. Prozivate nekoga da je u koaliciji zbog interesa, a od kad postojite sve što radite, radite za interes”, kazao je Kolić.

Bonus video: