Laković najavljuje prijavu protiv sagovornika "Vijesti"; Jovović: Ovim priznaju da su informacije tačne

Laković, Milović i Živković tvrde da su "Vijesti" "iznijele neistine", glavni i odgovorni urednik "Vijesti" im poručio da se unaprijed raduje snimku sa sjednice

62369 pregleda 282 reakcija 123 komentar(a)
Milović i Laković, Foto: Luka Zeković
Milović i Laković, Foto: Luka Zeković

Predsjednik poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) i Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv NN lica zbog odavanja službenih tajni, nakon što su se "Vijestima" pojavili detalji sa zatvorenog dijela sjednice tog skupštinskog tijela .

On je za DAn kazao da će predlog o podnošenju prijave iznijeti na sjednici Odbora koja je zakazana za utorak.

"U razgovoru sa kolegama razmotrićemo da zajednički donesemo ovu odluku, a ukoliko predlog ne bude usvojen vjerovatno ću prijavu podnijeti sam", kazao je Laković.

Laković, njegov partijski kolega i ministar pravde Andrej Milović kao i poslanik i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković tvrde da su u tekstu "Vijest" sa zatvorenog dijela sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu "iznijete neistine".

Šef Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predrag Šuković, je na zatvorenom dijelu sjednice Odbora, prema riječima više sagovornika “Vijesti” koji su učestvovali u radu rekao da Milović održava kontakte sa članovima nekoliko organizovanih kriminalnih grupa sa sjevera Crne Gore.

Šuković se na sjednici pozvao na podatke policije o aktivnostima desetak tih ljudi i njihovima susretima sa Milovićem, uključujući prelazak granice u istom automobilu, čestim boravcima u hotelu na sjeveru Crne Gore i slično, tvrde izvori “Vijesti”.

Milović na sjednici nije negirao kontakte sa navodnim kriminalcima, ali je rekao da nije znao da su članovi organizovanih kriminalnih grupa, saopštili su sagovornici.

"Sve apsolutno netačno. Kao redovan konzument medijskog sadržaja ⁦Vijesti ⁩ žalim što dozvoljavate da vas neko zloupotrebljava i lažnim informacijama podstiče da objavljujete tekstove u ovako ‘informerski’ tabloidnom maniru", napisao je na mreži X Laković.

I Živković tvdri da su iznijete netačne informacije.

"Sjednice Odbora za bezbjednost koje su zatvorene za javnost imaju za cilj saopštavanje tajnih podataka koji javnosti, iz zakonskih razloga, ne smiju biti dostupni. Ovakvo pisanje Vijesti predstavlja opasan presedan i kršenje zakona, tim prije što su iznijete informacije netačne. Pozivam sve na poštovanje zakona i da tema bezbjednosti ne bude prostor u kom će se sticati jeftini politički poeni ili podizati tiraži medijima", rekao je Živković.

Milović se u objavi na mreži X zahvalio Lakoviću pto je demantovao pisanje Vijesti.

"Od ovakvog pisanja i od ovakvih neistina jedini ko treba da pozeleni je autor ovakvog uratka, koji je već jednom priznao da mu naslov ne odgovara tekstu gdje je takođe targetirao mene. Pozelenjeti jedino i može, jer je očito da onaj ko ovako informerizuje novinarstvo i javnost pocrvenjeti ne može. Eto, toliko imam da kažem u pogledu istinitosti današnjeg teksta i naslovnice u Vijestima. Hvala poslaniku Lakoviću koji je dematovao ovu pisaniju", napisao je Milović.

Na navode funkcionere PES-a i DPS-a reagovao je autor teksta Mihailo Jovović.

"Mislim da poslanik Laković prije podnošenja prijave protiv NN lica treba da sam sa sobom odluči je li 'apsolutno sve netačno' u mom tekstu, pa i to da je bilo sjednice Odbora u 'gluvoj sobi', u kom slučaju ne može biti krivičnog djela odavanja službene tajne. Zdrava logika nalaže da se 'odavanje službene tajne' može odnositi samo na odavanje tačnih informacija sa zatvorene sjednice Odbora. Ako je 'apsolutno sve netačno', onda 'oštećeni' mogu podnijeti privatnu tužbu protiv mene za klevetu ili uvredu", rekao je Jovović.

Dodao je da isto važi za poslanika Živkovića.

"Koji tvrdi da je 'prekršen zakon' a onda veli da su navodi netačni. Najbolje da se ponovo konsultuju. I u slučaju krivične prijave i tužbe, tužilac ili sud moraće da utvrde jesu li informacije iz mog teksta istinite ili ne, tako što će zatražiti snimak sa sjednice, čemu se unaprijed radujem. A ja tvrdim da su informacije u tekstu tačne, i to mi je najvažnije".

Jovović
Jovovićfoto: Savo Prelević

Jovović je rekao da je Milović, sinoć sam “Vijestima” potvrdio navode sa Odbora iz teksta.

"Čak i one za koje ga nismo pitali, poput pravdanja da ga je Šuković optužio da je bio na slavi u hotelu sa 100 ljudi, među kojima i bezbjednosno interesantne osobe, da se zna sa vlasnicima ugostiteljskih objekata koje je zastupao kao advokat i da sjedi u lokalu u Podgorici u koji zalaze bezbjednosno interesntna lica, ali i sudije, tužioci, policajci itd. A onda danas kaže da su to 'neistine'. Mogao je reći to sinoć. Ali nije. Tako da, eto jedno lice koje nije NN. Optužbe za 'informerizaciju' su apsurdne, jer privatan život javnog funkcionera koji može imati loše bezbjednosne posljedice po državne interese, prestaje to da bude", zaključio je Jovović.

Bonus video: