Milović: Još mi nisu napismeno rekli ko su osobe iz OKG-a koje su bile na slavi

On je na radnom doručku sa novinarima naglasio da je formirana i radna grupa za preseljenje prostorija SDT-a i Specijalnog policijskog odjeljenja u zgradu stare Vlade

57783 pregleda 117 reakcija 117 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.02.2024. 13:56h

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da taj resor ubrzano radi na promjeni legislative kako bi što prije isporučili rezultate.

Najbitniji zakonski tekstovi na kojima se trenutno, u kratkim rokovima, radi su Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, Zakon o državnom tužilaštvu, Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu, Zakon o krivičnom postupku i Krivični zakonik...

On je na radnom doručku sa novinarima naglasio da je formirana i radna grupa za preseljenje prostorija SDT-a i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) u zgradu stare Vlade.

Milović je kazao da je rok dva-tri mjeseca da se isele institucije koje se sada tamo nalaze, a potom i da se adaptira zgrada za potrebe SDT-a i SPO.

Pomenuo je da će pokušati i da Specijalni sud isto umetnu u taj objekat ali to tek treba da se vidi koliko je izvidljivo ili će morati da se traži novo rješenje.+

"Trop stanje u bezbjednosnom sektoru"

Na pitanje ko prati ministra pravde, Milović je kazao da je to "sada više nego jasno".

On je kazao da je problem kako se manipuliše podacima iz predmeta, pominjući kako je šef SPO Predrag Šuković na sjednici Odbora pokazivao fotografiju iz međunarodnog predmeta.

Milović je pomenuo i njegov odlazak na slavu kod prijatelja u Berane, ali da je taj slučaj dokaz "trop stanja u bezbjednosnom sektoru".

On je naveo da do danas napismeno nije dobio podatke od službi, koje bi morale da se bave njegovom zaštitom kao štićenom ličnošću, ko su osobe iz OKG-a koje su bile na toj slavi.

On je odgovorio da je očekivao onako ponašanje prema njemu na Odboru jer je "ubo u centar".

Milović je pomenuo i tekst objavljen u "Vijestima", u kojem su navedeni podaci sa tajnog dijela sjednice Odbora, navodeći da se tu iznose "intimni podaci iz njegovog života, te da je to ispod svakog nivoa"...

Na pitanje oko puta u Mađarsku rekao je da je bio privatno, da je tamo proveo tri dana te da je imao i susrete sa investitorima.

"Na to imam pravo, a imam pravo i da kao ministar pravde imam pravo i da budem na neki način ambasador ove države", odgovorio je ministar pravde.

On nije otkrio ko je sveštenik, kojeg je pomenuo da mu je predsjednik države Jakov Milatović tražio da revidira mišljenje, kako bi donio odluku u postupku pomilovanja.

Milović je sinoć u emisiji na A plus televiziji saopštio da mu Milatović tražio da se pomiluje sveštenik koji je činio krivična djela. Milović je kazao da je on dao negativno mišljenje o tom slučaju, a da je potom Milatović tražio od njega da revidira odluku.

"Skoro sam dobio upit od predsjednika države jer sam dao negativno mišljenje da sveštenik koji je činio krivična djela bude pomilovan. Smatram da ne možete do devet sati da čitate liturgiju, a od devet sati da se bavite kriminalnom aktivnošću, a jedno svešteno lice je to radilo. I dao sam negativno mišljene, zato što se traži od Ministarstva pravde mišljenje za pomilovanje. Predsjednik države mi je vratio i tražio da odluku revidiram", rekao je Milović.

Milović je kazao da je on za sve o čemu je pričao predao dokaze SDT-u, naglašavajući da se sve optužbe protiv njega zadržavaju na "politikantstvu"...

Naglasio je da očekuje i od medija da se pozabave krivičnom prijavom koju je predao SDT-u protiv šefa SPO, a oko sumnjive kupoprodaje stanova.

"Nisam vidio da se neko time bavi, ali se zato bave ko je pozelenio u gluvoj sobi", kazao je Milović.

On je ponovio da njegov tim radi na aktima koji će biti upućeni direktoru UP, ministru unutrašnjih poslova ali i potpredsjedniku Vlade zaduženom za bezbjednosni sektor sa pitanjem ko je dao dozvolu šefu SPO da iznosi podatke koje je iznio na Odboru i to sa "jedinim ciljem da kriminalizuje ministra pravde".

Ministar pravde je naglasio da se u javnom prostoru kreira kampanja protiv izmjena člana 179 ZKP-a.

On je pomenuo da će u stavu 2 u kompleksnim predmetima biti brisano ograničenje do tri godine kako bi se ubrzala suđenja te da stranke u postupcima neće imati motiv da procesno opstruišu postupke.

Ministar pravde je kazao da je "vidno srećan nakon vijesti o prvoj donijetoj presudi u kojima je dio dokaza i materijal sa SKY aplikacije".

"Ovo je istorijski trenutak", kazao je Milović.

Naveo je i da se nada da će presuda biti potvrđena na višim instancama.

Strategija reforme pravosuđa ima tri osnovna cilja, javna rasprava će trajati do 13. februara

Direktor Direktorata za pravosuđe u MP Momir Jauković pričao je o Nacrtu strategije reforme pravosuđa od 2024. do 2027.

On je rekao da Strategija ima tri osnovna strateška cilja, a javna rasprava će trajati do 13. februara.

On je naglasio da će nakon toga tražiti mišljenje Evropske komisije, te se nada da će do pododbora u martu ove godine taj strateški dokument biti usvojen na Vladi.

Direktorica Direktorata za krivično zakonodavstvo Jelena Grdinić ponovila je da se radi na izmjenama Krivičnog zakonika, jer je MP primijetilo da se taj zakonski tekst ponovo mora naprijediti.

Ona je navela da je zakazan sastanak radne grupe za 16. februar jer je potrebno revidirati još neka rješenja kako bi se potpuno uskladili sa evropskim standardima.

Naglasila je da se radi na izmjenama Zakona o sprječavanju korupcije, gdje u tom pravcu imaju smjernice Savjeta Evrope.

Grdinić je navela i da se radi i na Zakonu o oduzimanju imovinske koristi te da se radi na potpunom usaglašavanju sa evropskim zakonodavstvom.

Državni sekretar Ministarstva pravde Aleksandar Bakrač je naveo da je radno u tom resoru, navodeći da svakog dana ima neku radnu grupu ili komisiju koja radi na izmjenama zakonskih rješenja.

"Radimo na čitavoj grupi zakona, za koje se može reći da će po svojoj sadržini biti maltene novi zakoni. To su KZ i ZKP", kazao je Bakrač.

On je pomenuo pojedina zakonska rješenja u Italiji oko pritvora, koji u toj zemlji za neka krivična djela mogu da traju i do 9 godina.

Ministarstvo pravde je iniciralo izmjene člana 179 ZKP-a, a koji se odnosi da se za najteža djela briše granica najdužeg trajanja pritvora do tri godine od podizanja optužnice, ukoliko do tada se ne izrekne makar prvostepena presuda.

On je pomenuo da će u okviru Zakona o Sudskom savjetu i sudijama biti implementirane i odredbe Zakona o specijalnom sudu.

Bakrač je istakao da volja eksperata postoji i da nedavna posjeta Italiji je ključna u pomoći te zemlje i eksperata na izmjenama zakonskih rješenja.

Abazović prvoosumnjičeni u predmetu davanja azila Telmanu Ismailovu

Oko afere "Do Kvon" on je kazao da istraga u tom predmetu traje, te da on "ne želi da pravi senzaciju i da naruši tajnost postupka".

Naglasio je da je "vrijeme majstorsko rešeto te da će se dokazati da govori istinu"...

Milović je kazao da je postupak u toku pred SDT-om oko davanja azila Telmanu Ismailovu, te da je bivši premijer Dritan Abazović "prvoosumnjičeni u predmetu".

On navodi da je "lično on target u predmetu Binalija Čamgoza".

Ponovio je zdravstvene elemente ali i činjenicu da je Čamgoz - Kurd, kao razloge zbog kojih je donio odluku da se to lice ne izruči Turskoj.

"Zapravo meta sam ja i premijer Spajić", tvrdi Milović.

Ministar pravde da sve odluke o neizručenju u Evropi su izazivale "kontroverzu" te da mu je najbitnije šta će o ovoj odluci reći Brisel.

"Odnosi sa Turskom će se ispeglati, ali meni je najvažniji evropski put", naveo je on.

Crnoj Gori treba jedno ogromno spremanje

On je naveo da je intencija da se pooštri kaznena politika i smanji raspon krivične sankcije za pojedina djela.

"Crnoj Gori treba jedno ogromno spremanje", kazao je on.

On je odgovorio da je dostavio prigovor protiv specijalnog tužioca jer je donio odluku, a da nije izveo nijednu radnju".

To je predmet oko obračuna zarade i velikog raskoraka u platama krivičara i parničara u Osnovnom sudu u Podgorici.

Bonus video: