Milović: Abazović odbio da otvori dosije Sedme uprave jer je u njima i Šuković

“Pitajte Abazovića zašto je dobio da to otvori i koga on štiti. I onda ćete zaključiti ko štiti mafiju, a ko se bori protiv mafije"

25916 pregleda 74 reakcija 70 komentar(a)
Milović, Foto: Luka Zeković
Milović, Foto: Luka Zeković

Dritan Abazović je odbio da otvori dosije Sedme uprave bivše Državne bezbjednost jer je u njoj između ostalih bio i aktuelni šef Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predrag Šuković, saopštio je ministar pravde Andrej Milović.

On je kazao da su, osim Šukovića, u toj upravi bili i Zoran Lazović, Duško Golubović, pokojni Darko Raspopović i svi oni, kako je rekao, u doba kad je Crna Gora imala najveći šverc i najveću stopu ubistava.

Milović je to saopštio na radnom doručku za novinare, koji je on organizovao.

“Pitajte Abazovića zašto je dobio da to otvori i koga on štiti. I onda ćete zaključiti ko štiti mafiju, a ko se bori protiv mafije. Vrlo jednostavno”, kazao je Milović.

Prema njegovim riječima uvijek za to da se postupci vode u Specijalnom državnom tužilaštvu.

“Vidjeli ste da vas do sada nikada nisam slagao, sve što sam tvrdio ispostavi se poslije određenog vremena da je tačno, kao i za praćenje i za sve ostalo. Sačekajte, sad vam kažem, sačekajte pola godine, godinu da se završe svi predmeti i procesi, vidjećete na kraju je li Milović govorio istinu ili obmanjivao javnost, i onda ćete da vidite ko je mafija, ko je zaštitnik mafije, a ko priča istinu. Stara poslovica kaže – dok laž okruži svijet, istina tek obuva cipele. I sada je takva situacija”, istakao je Milović.

"Praviti razliku između BIL i OKG lica"

Milović je saopštio da već danas pripremaju zahtjeve koji će poći prema Vijeću za nacionalnu bezbjednost i Sektoru bezbjednosti, a da će tema biti zašto mu ANB ne pruža kontraobavještajnu zaštitu.

"Zašto ako ja unaprijed obavještavam o događajima na kojima ću boraviti i o mojim kretanjima, ja nakon toga nemam nikakav izvještaj, službenu zabilješku niti upozorenju da li se u mom okruženju našlo neko OKG lice", poručio je Milović.

Dodao je da treba praviti razliku između OKG i BIL (bezbjednosno interesangnog lica), jer kako tvrdi, i članovi porodica nekog OKG lica mogu da se tretiraju kao BIL, a da nisu kriminalci.

"BIL lice je potencijalno majka čovjeka koji je u OKG. Nikome na čelu niti ramenu piše BIL".

Milović je naglasio da ANB treba da ga štiti, a ne da daje informaciju šefu SPO-a koji će to iznositi na odboru, bez upozoravanja ministra.

"Znači, ministar pravde, štićena ličnost i sistem bezbjednosti treba da štiti ministra od takvih kontakata. Ili da ga upozorava, a ne da ga ne upozori, a ide javno i govori javno da cijela Crna Gora čuje", kazao je ministar pravde i dodao da je svima jasno šta je uradio Šuković.

"I rekao je, javno ste ga čuli, ja za ovo imam dozvolu, iznosim kao SPOK i dobio sam dozvolu. Sada ćemo da vidimo ko mu je dao dozvolu. A ovo ne može da se završi. Rekao sam, otvorili su Pandorinu kutiju, mislim da su se preigrali, ugrozili su bezbjednost ministra pravde i štićena ličnosti. I sad će neko morati da kaže, da stane pred crnogorsku javnost i kaže, ja sam dao Predragu Šukoviću dozvolu da iznese podatke javno oštiće na ličnosti. A onda će se prema toj subi preduzeti sve ono što treba", rekao je Milović.

Bonus video: