Kordić: Šavnik reflektor koji je ukazao na anomalije našeg izbornog zakonodavstva

Održana Sjednica odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu

7555 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Simonida Kordić iz Nove srpske demokratije (NSD) je kazala da je model po kome se kompletna izborna reforma rješava jednim krovnim zakonom ima mnogo problema jer ne anulira mogućnost unutrašnjeg konflikta normi unutar zakona

"Slučaj Šavnik je reflektor koji je usmjerio našu pažnju na anomalije našeg izbornog zakonodavstva. Pokazalo je da postoje nedostaci izbornog zakonodavstva koji su otvorili prostor da se u okvirima zakona dešavaju situacije da jedna opština ne može da izabere svoju vlast", rekla je Kordić na sjednici Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Ona je, odgovarajući na komentar Nikole Zirojevića (SD), rekla da ne bi pravila paralelu Šavnika sa Budvom i Andrijevicom jer su u tim opštinama izborni procesi sprovedeni bez većih problema.

Nikola Zirojević iz Socijaldemokrata (SD) je podsjetio da će se na jesen ove godine održati lokalni izbori u nekoliko opština. On je dodao da, osim Šavnika, problemi postoje i u Andrijevici i Budvi.

"Pitanje Šavnika nije pitanje kvaliteta zakona. Pitanje Šavnika je pitanje sprovođenja zakona. Problem koji imamo u Šavniku nije nastao zato što je zakonsko rješenje loše jer smo mi po istom zakonu izabrali lokalnu samoupravu u Glavnom gradu, u Baru i u nizu drugih opština. Dakle, problem Šavnika je nesposobnost tadašnje izvršne vlasti da obezbijedi odvijanje izbornog procesa u jednoj lokalnoj samoupravi koja ima manje od 2.000 birača", konstatovao je Zirojević.

Prema njegovim riječima, ista lica su se pojavljivala na dva biračka mjesta i remetila izborni proces, a da je Tužilaštvo u Pljevljima ta djela kvalifikovalo kao prekršajna, a tim licima je neko plaćao kazne.

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin je konstatovao da je jako bitno zakazati sjednicu o izborima o Šavniku kao i da to mora biti prioritet tog odbora.

Na sjednici je raspravljano o formiranju Komisije za provjeru dokumentaciju na osnovu prijava za pridružene članove odbora iz reda NVO sektora i akademske zajednice.

Status pridruženog člana odbora mogu učestvovati članovi NVO ili akademske zajednice bez statusa odlučivanja. Uslov za učešće je da su prethodne tri godine aktivno djelovali u oblasti odbora, dali doprinos izbornim reformama i ostvarili javnu prepoznatljivost. Komisiju treba da čine dva člana iz redova vladajuće većine i dva čklana iz parlamentarne opozicije.

Na početku zasijedanja, predsjedavajući odbora, Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa Sad (PES), predložio je sebe i poslanicu Demokratske narodne partije (DNP) za članove iz redova vladajuće većine.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i kopredsjedavajući odbora Nikola Rakočević je za članove iz redova parlamentarne opozicije predložio Admira Adrovića iz Bošnjačke stranke (BS) i Mihaila Anđušića iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Jednoglasnom odlukom, odbor je izabrao da u Komisiji budu Čarapić, Vukićević, Adrović i Anđušić, kao i Miloš Krstović (PES) kao sekretar odbora.

Čarapić je istakao da nakon što izaberu članove iz NVO i akademske zajednice, treba dati i priliku drugim licima da učestvuju u radu odbora, prije svega na međunarodne organizacije.

On je dodao da će podnijeti inciijativu da se održi tematska sjednica koja će se baviti izborima u Šavniku.

Anđušić (DPS) je istakao da je nužno potrebno uključiti pridružene članove, pogotono nevladin sektor koji se aktivno bavi ovim pitanjima jer mogu doprinijeti samom odboru.

Rakočević (DPS) je podsjetio da je javni poziv za članove iz reda akademske zajednice i nevladinog sektora gotov, da su pristigle prijave. On je predložio da komisija razmotri te prijave u što kraćem roku i da se do kraja sedmice zakaže nova sjednica na kojoj bi se glasalo za članove iz NVO sektora i akademske zajednice i na taj način odbor bude kompletiran. Prema njegovim riječima, na toj sjednici biu trebalo usvojiti pravilnik o radu, pa bi na taj način odbor bio spreman da na narednim sjednicama formira podgrupe.

Ana Novaković Đurović iz Građanskog pokreSave ta (GP) URA je istakla da je rizično davati neke rokove i da je mnogo bitinije raditi kvalitetno.

Rakočević je zaključio da će komisija preuzeti svoje nadležnosti već danas preuzeti poslove iz svoje nadležnosti i da će se za nekoliko dana održati sjednica na kojoj će se glasati o priključenim članovima.

Bonus video: