Ministarstvo odbrane: Krapović davno zaustavio rekreaciju na vojnom aerodromu

Ministar odbrane naredio da se analizira ko je i na koji način ulazio u vojne objekte

44835 pregleda 84 reakcija 45 komentar(a)
"Hitno preduzeo neophodne mjere": Krapović, Foto: Boris Pejović
"Hitno preduzeo neophodne mjere": Krapović, Foto: Boris Pejović

Ministar odbrane Dragan Krapović je odmah nakon stupanja na dužnost naredio da se obustave i stave van snage sva dosadašnja naređenja, kada se radi o ulascima u vojne objekte, uključujući i vojni aerodrom u Golubovcima.

To su “Vijestima” rekli iz Ministarstva odbrane i dodali da je ministar odbrane naredio da se izvrši analiza sa ciljem sagledavanja činjenica ko je i na koji način ulazio u vojne objekte u navedenu svrhu.

“Vijesti” su u nedjelju objavile da je komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore (VVCG) potpukovnik Bojan Popadić odobrio stalni ulazak na vojni aerodrom “Knjaz Danilo” u Golubovcima grupi civila, među kojima su i bivši visoki funkcioneri Demokratske parteije socijalista - nekadašnji ministar odbrane Predrag Bošković i bivši direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma i Uprave za dijasporu Predrag Mitrović. To potvrđuje takozvani spisak lica iz “Rekreativne grupe Mitrović” kojima se odobrava ulazak vozilima u krug aerodroma “radi korišćenja fiskulturne sale”. Dokument, u koji “Vijesti” imaju uvid, sadrži imena 26 civila i registarske oznake većine njihovih automobila.

“Ubrzo nakon stupanja na dužnost ministra odbrane i sagledavanja stanja u resoru odbrane, te dobijanja informacije da određena lica, koja nisu pripadnici Ministarstva, koriste objekte za sport i rekreaciju u vojnim objektima koji su u nadležnosti Ministarstva odbrane, ministar Krapović je hitno preduzeo neophodne mjere i naredio da se sva dosadašnja naređenja, kada se radi o ulascima u vojne objekte, obustave i stave van snage. Dakle, pristup lica Vojnom aerodromu, koje ste u tekstu naveli, zaustavljen je mnogo prije nego je tekst objavljen u vašem listu”, kazali su juče iz Ministarstva.

Ministarstvo prije objavljivanja teksta nije odgovorilo na pitanja “Vijesti” upućena 30. januara.

Tvrde da su osobe na spisku koji je objavljen u “Vijestima” posljednji put evidentirane na prijavnici vojnog aerodroma “Knjaz Danilo” 10. aprila 2023. godine, a sa ciljem korišćenja fiskulturne sale.

“Komandant Vojnog aerodroma ‘Knjaz Danilo’ sprovodio je naređenja pretpostavljenih”, rekli su iz Ministarstva i dodali da je prilikom ulaska i izlaska lica i vozila, ove osobe kontrolisala unutrašnja služba.

Komandant VVCG je civilima, među kojima su dva visoka fukcionera DPS-a i neki od njihovih komšija i prijatelja, odnosno kolega sa posla u institucijama kojima su ranije rukovodili, omogućio upotrebu fiskulturne sale četiri puta sedmično u večernjim satima.

Na spisku su, kako saznaju “Vijesti” i neki pripadnici MUP-a, poput pilota u Aviohelikopterskoj jedinici Dražena Vlahovića, nekadašnjeg komandanta Vazduhoplovstva VCG. On je u centru pažnje javnosti bio u septembru 2021. kada je odbio da, zbog “zabrinjavajućih bezbjednosnih procjena”, policijskim helikopterom iz Podgorice na Cetinje preveze velikodostojnike SPC - patrijarha Porfirija i mitropolita crnogorskog Joanikija koji je 5. septembra te godine inaugurisan u Cetinjskom manastiru. Zbog toga je Vlahović bio suspendovan sa posla i protiv njega je MUP pokrenuo disciplinski postupak.

Član 44 Zakona o odbrani propisuje da je “zabranjen pristup vojnim objektima i objektima koji su određeni kao objekti od posebnog značaja za odbranu, kao i građenje u rejonima uz te objekte, bez saglasnosti Ministarstva odbrane”. Član 41 istog zakona, pored ostaloga, propisuje da Obavještajno bezbjednosni direktorat (OBD) Ministarstva odbrane “vrši bezbjednosnu zaštitu lica, objekata, sredstava i aktivnosti, kao i obavljanje drugih bezbjednosnih poslova u Ministarstvu i Vojsci”, kao i da OBD vrši “planiranje, realizovanje i kontrolisanje mjera bezbjednosti u Vojsci”.

Bonus video: