MCP: Osoba koju Milović pominje nikad nije bila sveštenik, tražio je brisanje iz kaznene evidencije, a ne pomilovanje

Poslije primanja monaškog čina mu nije stavljano na teret nijedno krivično djelo, ističu iz Mitropolije crnogorsko-primorske

26581 pregleda 67 reakcija 63 komentar(a)
Cetinjski manastir (ilustracija), Foto: Shutterstock
Cetinjski manastir (ilustracija), Foto: Shutterstock

Mitropolija crnogorsko-primorska reagovala je na navode ministra pravde Andreja Milovića, u vezi sa zahtjevom za pomilovanje „sveštenika koji se bavio kriminalnom aktivnošću“, rekavši da da osoba čiji slučaj je ministar pomenuo nije svešenik.

"Niti je ikad to bila, pa ni u vrijeme izvršenja krivičnih djela, te je netačna tvrdnja da neko 'do devet sati čita Liturgiju, a nakon toga se bavi kriminalnom aktivnošću'“, saopštila je Mitropolija.

Kazali su da se radi o monahu koji je "u svojoj mladosti učinio neke prestupe" i za te prestupe odgovarao u skladu sa zakonom prije nego je došao u manastir.

Ističu da mu poslije primanja monaškog čina nije stavljano na teret nijedno krivično djelo, kao i da je monaštvo "između ostalog pokajnički podvig na šta svi imaju pravo bez izuzetka".

Naglašavaju i da se konkretni zahtjev za koji je ministar dao negativno mišljenje odnosio na rehabilitaciju (brisanje iz kaznene evidencije), a ne na pomilovanje od neke aktuelne kazne ili krivičnog procesa.

"Monah je podnio svoj zahtjev u skladu sa zakonom, imajući pravo na to, kao i svi drugi građani ove zemlje. Crkva, ni na koji način nije bila uključena u ovaj postupak, niti imala saznanja o istom, tim prije što je taj monah, prije nekoliko godina uzeo kanonski otpust iz Mitropolije crnogorsko-primorske, dakle, više ne pripada monaškom bratstvu Mitropolije", dodaje se u saopštenju.

Kazali su da je javnosti "poznat stav Crkve da svi treba da budu jednaki pred zakonom, bez obzira na status i položaj".

"Cijenimo da je primjer ovoga monaha mogao da se navede kao primjer uspješne resocijalizacije i rehabilitacije. Apelujemo na sve činioce društvenog života da budu obazriviji prilikom izricanja svojih stavova u pogledu ovako osjetljivih pitanja", zaključuje se.

Bonus video: