Vraneš vrijeđao novinara "Vijesti": Što se brukaš, radi neki častan posao

Prvi čovjek Pljevalja nije želio da saopšti koliko će građane koštati proslava Dana državnosti Srbije u njegovoj opštini. Urednik "Vijesti" Mihailo Jovović odgovorio mu da se obrukao napadom na novinara i novinarsku profesiju i da mu je očigledno cilj da posvađa građane da bi njima manipulisao

78833 pregleda 459 reakcija 321 komentar(a)
“Slavi cio srpski narod”: Vraneš, Foto: Luka Zeković
“Slavi cio srpski narod”: Vraneš, Foto: Luka Zeković

Prvi čovjek Pljevalja Dario Vraneš (Nova srpska demokratija) nije juče “Vijestima” želio da odgovori koliko će novca iz lokalnog budžeta potrošiti na svečanu akademiju povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja, već je umjesto toga vrijeđao novinara “Vijesti” i ponižavao novinarsku profesiju.

Ključni partneri koalicije “Za budućnost Pljevalja” u vlasti u tom gradu - Demokrate i Pokret Evropa sad (PES) ćute na odluku čelnika Pljevalja da organizuje svečanost povodom obilježavanja 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava. Na pitanja o tome nisu odgovorila ni prva tri čovjeka Crne Gore - predsjednik države Jakov Milatović, predsjednik Skupštine Andrija Mandić i premijer Milojko Spajić.

Od partija pljevaljske vlasti, potez Vraneša kritikovali su samo iz Građanskog pokreta (GP) URA, poručujući “da Pljevlja pripadaju svima”.

Svečana akademija biće održana večeras u 19 sati u sali Centra za kulturu u Pljevljima. Pozivnice za prisustvo događaju potpisao je Vraneš, koji je izjavio da “cio srpski narod od Australije do Amerike slavi početak Prvog srpskog ustanka i proglašenje Sretenjskog ustava” i da se nada “da će se dan svih Srba u Pljevljima slaviti vječno”.

Najava svečanosti izazvala je burne reakcije dijela javnosti i opozicije na lokalnom i državnom nivou. Ovo nije prvi put da se praznici drugih država obilježavaju u Crnoj Gori - tako se u Tuzima i Ulcinju godinama obilježava albanski nacionalni praznik - Dan albanske zastave.

Odbornik GP URA Radivoje Vojinović rekao je “Vijestima” da Opština Pljevlja nije adresa koja treba da organizuje svečanost povodom obilježavanja 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava. Istakao je da on, kao ni drugi funkcioneri pljevaljskog odbora GP URA neće prisustovati događaju.

Vojinović poručuje da jedini dan državnosti koji svaka opština u Crnoj Gori, pa i Opština Pljevlja, treba da proslavlja i obilježava je 13. jul - Dan državnosti Crne Gore.

“Apelujem na nosioce najviših funkcija u Pljevljima da se uzdrže od organizovanja ovakvih događaja, budući da Pljevlja pripadaju svima i da su predstavnici svih građana, a ne samo određenih nacionalnih grupacija. Sve nacionalne grupacije imaju svoja nacionalna vijeća, čija je misija razvijanje i afirmacija kulture i identiteta pojedinih naroda, pa bi ovakvu vrstu poslova trebalo prepustiti njima”, istakao je.

Poslanik i predsjednik pljevaljskog odbora Demokrata Nikola Rovčanin nije želio da komentariše događaj koju organizuje lokalna administracija, rekavši samo da ih niko nije konsultovao tim povodom i da su o svečanosti saznali iz medija.

Kordinator Inicijativnog odbora PES-a u Pljevljima Saša Bjeković nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li će prisustvovati akademiji i šta u toj partiji misle o proslavi koju organizuje Opština. Demokrate i PES nedavno su potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju. Ove dvije partije imaju u lokalnom parlamentu osam odbornika, i bez njihove podrške vlast u Pljevljima ne bi mogla funkcionisati.

Predsjednica Opštinskog odbora Ujedinjene Crne Gore Vela Mićković, rekla je “Vijestima” da “podsjećanje na datume koji su bili vjesnici slobode i koji su ustanovili podjelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, zaslužuju da ih poštujemo i obilježavamo”.

“Kao što postoji standard obilježavanja međunarodnih praznika kojima se podsjećamo na važnost prava koje treba da garantuje svako civilizovano društvo... tim više treba da slavimo dane kad su naši preci ustali protiv tiraniije, ropstva, turske okupacije prostora koji su većinski pripadali srpskom narodu. Sretenjski Ustav na ponos može da služi čitavoj Evropi jer je njime ukinuto ropstvo i feudalni odnosi, a proklamovana su prava i slobode građana...”, istakla je.

Šef odborničkog kluba Pokreta za Pljevlja Božidar Bajić kazao je da ni njih Vraneš nije konsultovao, niti tražio bilo kakvu podršku za organizaciju svečanosti. Rekao je da im predsjednik Opštine do juče nije poslao ni pozivnice. Istakao je da mu lično ne smeta održavanje tog događaja, ali da je očigledno da ih Vraneš zaobilazi prilikom donošenja pojedinih odluka.

Odgovor do zaključenja ovog broja “Vijesti” nije stigao od predsjednika Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije Saše Grbovića.

Na svečanoj akademiji govoriće Vraneš i vladika Mileševske eparhije Srpske pravoslavne crkve Atanasije, a u umjetničkom dijelu programa nastupiće glumac Ivan Vučković, guslar Saša Laketić, KUD “Pljevlja” i sestre Ljiljanić.

Pozivnica Opštine
Pozivnica Opštinefoto: Privatna arhiva

Dan državnosti Srbije proslavlja se 15. i 16. februara u znak sjećanja na zbor u Orašcu 1804. godine, kad je podignut Prvi srpski ustanak. Proslavlja se i kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković (Socijaldemokratska partija) na Fejsbuku je juče napisao da “brukati ovako, ponosna, multikulturna, multinacionalna i antifašistička Pljevlja može samo neko kome je mjera dostugnuća u politici nivo snishodljivosti prema tuđem i ponižavanju svoga”.

Iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Pljevlja u ponedjeljak su saopštili da je organizovanje svečane akademije još jedan u nizu “bestidnih pokušaja negiranja crnogorske nezavisnosti i udar na temelj njene državnosti”.

Dario Vraneš je u decembru, na dan izbora u Srbiji, posjetio izborni štab Srpske napredne stranke (SNS) u Prijepolju kako bi dao podršku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovim naprednjacima.

Vraneš je u septembru prošle godine predložio izmjene i dopune Statuta opštine Pljevlja kojim je predviđeno da se, umjesto 20. novembra, Dan opštine Pljevlja obilježava 27. oktobra, na Svetu Petku. O tom predlogu Vlada se još nije izjasnila.

Pejović: Partneri ćute da ne ugroze fotelje

Programski direktor NVO “Uzor” Marko Pejović, ocjenjuje da svečanost koju organizuje Opština Pljevlja predstavlja urušavanje crnogorske državnosti i nezavisnosti.

On navodi da su, ako na nacionalnom nivou izostaju reakcije nadležnih organa i političkih subjekata na slična događanja, onda na lokalnom pojedinci dodatno motivisani i ohrabreni da svoje ideje i ciljeve sprovodu u djelo.

“Postupci Vraneša u potpunosti odgovaraju politici partije čiji je dio, i izjavi predsjednika NSD-a Andrije Mandića da će svoje ciljeve ostvarivati na drugi način ili na drugom putu. Ovim se jača njihovo biračko tijelo i promovišu ideje NSD, da očuvaju i razvijaju nacionalni identitet srpskog naroda u Crnoj Gori i da zagovaraju ‘nacionalno vaspitanje’”, rekao je Pejović “Vijestima”.

Sagovornik konstatuje da je ćutanje koalicionih partnera Vraneša postalo uobičajno, “kako ne bi uticalo na raspodijeljene funkcije”.

“Jer bi, u suprotnom, branili koncept građanske države i zalagali se za principe svojih politika koje promovišu na nacionalnom nivou”, poručuje Pejović.

Jovović: Zna da je mala razlika između njega i skajovaca koji su organizovali pisanje grafita

Dario Vraneš juče je, umjesto odgovora na pitanje koliko će novca iz budžeta biti izdvojeno za održavanje svečane akademije, novinaru “Vijesti” poslao poruku u kojoj ga vrijeđa i ponižava novinarsku profesiju.

“Vijesti” su Vranešu poslale pitanje putem Vibera.

“Kad zaposlim ovih 31, pa ću ti javiti”, napisao je uz smajli Vraneš u poruci, aludirajući na tekst koji je novinar “Vijesti” nedavno objavio o namjeri Opštine Pljevlja da ove godine zaposli 31 novog službenika.

Na konstataciju novinara da je samo citirao kadrovski plan Opštine Pljevlja koji je potpisao Vraneš, gradonačelnik je poslao smajli uz poruku: “Uzmi radi neki častan posao, ne brukaj se”.

Na ovu uvredu Vraneša, novinar “Vijesti” je odgovorio: “E, ne znam ko se više bruka - ja ili ti”, Vraneš je uzvratio: “Vidjećemo...”

"Nema šta da gledamo. G. Vraneš se već debelo obrukao tvrdnjom da novinarska profesija nije časna, a to upućuje Goranu Malidžanu, jednom od najčasnijih ljudi i najprofesionalnijih novinara koje znam", rekao je glavni urednik "Vijesti" Mihailo Jovović.

Jovović
Jovovićfoto: Boris Pejović

On je kazao da Vraneš "svojim uličarskim manirom često bruka i časnu ljekarsku profesiju", a da "od 90-ih gledamo sramnu profesiju političara njegove fele, čiji je reprezentativni primjerak".

"On tim manirom izbjegava da odgovori koliko će para svih pljevaljskih poreskih obveznika - pa da je i pet eura, a nije - dati za 'akademiju', gdje će sa istomišljenicima danas proslaviti dan državnosti druge države, a veli da će razmisliti hoće li u Pljevljima biti proslave dana države u kojoj je gradonačelnik", rekao je Jovović.

Kazao je da Vraneš "odlično zna da je mala razlika između njega i skajovaca koji su organizovali pisanje grafita, krstova i ocila nakon 30. avgusta 2020. godine".

"I njemu i njima isti je cilj - posvađati normalne ljude da bi lakše njima manipulisali i vladali. Oni su barem za to tajno trošili svoje krvave mafijaške pare, a g. Vraneš otvoreno i bahato za svoje mračne ideje troši pošteno zarađeni novac od poreza svih Pljevljaka".

Bonus video: