Milatovićev kabinet: Monah tražio rehabilitaciju kroz brisanje dosijea

Nakon primanja monaškog čina nije mu stavljano na teret nijedno krivično djelo, tvrde iz MCP-a

39773 pregleda 245 reakcija 64 komentar(a)
Milatović, Foto: BORIS PEJOVIC
Milatović, Foto: BORIS PEJOVIC

Monah Mitropolije crnogorsko-primorske uputio je predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću molbu za davanje rehabilitacije, kroz brisanje ranije osude iz kaznene evidencije.

To su “Vijestima” rekli iz Kabineta predsjednika, pojašnjavajući zašto se monah, čiji je slučaj problematizovao ministar pravde Andrej Milović, obratio predsjedniku države.

Odluku o pomilovanju osuđene osobe donosi predsjednik države na osnovu Zakona o pomilovanju, dok je Ministarstvo pravde nadležno za vođenje kaznene evidencije pravnih i fizičkih lica.

“Služba predsjednika je u obavezi da zaštiti lične podatke podnosilaca molbi za pomilovanje, pa iz tog razloga nisamo u mogućnosti da iznesemo više informacija o podnosiocu molbe”, kazali su iz Kabineta predsjednika.

Milović je ranije kazao da mu je Milatović tražio da se pomiluje sveštenik koji je činio krivična djela. Rekao je da je on dao negativno mišljenje o tom slučaju, a da je potom Milatović tražio od njega da revidira odluku.

Na to su reagovali iz kabineta Milatovića, tvrdeći da Milović “obmanjuje javnost” i da su se obratili Ministarstvu pravde zbog razjašnjenja spornih činjenica koje su dostavljene u predlogu Ministarstva pravde, a ne zbog promjene mišljenja ministra - jer ona i nije potrebna da bi predsjednik donio odluku.

“Imajući u vidu da je sam predmet sadržao nedostatke formalne prirode, koji do danas nijesu uklonjeni, on nije ni bio predmet odlučivanja predsjednika Milatovića”, kazali su.

Juče su na navode Milovića reagovali i iz MCP-a, navodeći da se radi o monahu koji je “u svojoj mladosti učinio neke prestupe” i za te prestupe odgovarao u skladu sa zakonom prije nego je došao u manastir.

Ističu da mu poslije primanja monaškog čina nije stavljano na teret nijedno krivično djelo, kao i da je monaštvo “između ostalog pokajnički podvig na šta svi imaju pravo bez izuzetka”.

Istakli su da je tah monah prije nekoliko godina uzeo kanonski otpust iz Mitropolije crnogorsko-primorske, i više ne pripada “monaškom bratstvu Mitropolije”.

Cijenimo da je primjer ovoga monaha mogao da se navede kao primjer uspješne resocijalizacije i rehabilitacije. Apelujemo na sve činioce društvenog života da budu obazriviji prilikom izricanja svojih stavova u pogledu ovako osjetljivih pitanja”, poručili su iz MCP.

Bonus video: