Ustavni sud 22. februara o Uredbi o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom

Ustavni sud je 23. januara odlučio da prioritetno razmotri predmet o ocjeni ustavnosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, kojima je, između ostalog, mandat zastupnika ograničen na najviše dva puta po četiri godine. Tom sudu podnijeto je više inicijativa za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe, ali su one spojene u jedan predmet

5707 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Ustavnog suda, Foto: Boris Pejović
Sa jedne od sjednica Ustavnog suda, Foto: Boris Pejović

Ustavni sud Crne Gore zakazao je za 22. februar sjednicu na kojoj će se izjasniti da li je Uredba o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava (ECHR) u skladu sa Ustavom.

Ustavni sud je 23. januara odlučio da prioritetno razmotri predmet o ocjeni ustavnosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, kojima je, između ostalog, mandat zastupnika ograničen na najviše dva puta po četiri godine. Tom sudu podnijeto je više inicijativa za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe, ali su one spojene u jedan predmet.

U međuvremenu je Vlada, na predlog Ministarstva pravde, za novu zastupnicu Crne Gore pred ECHR, izabrala Katarinu Peković, dok je dosadašnju zastupnicu Valentinu Pavličić razriješila.

Na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda je, između ostalog, i inicijativa za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe člana 2 stav 3 Zakona o biračkom spisku i člana 38 stav 2 i čl. 62, 63 i 64 Zakona o slobodi vjeroispovjesti, kao i inicijativa za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe člana 10 Zakona o zaradama i drugim primanjima državnih i javnih funkcionera.

Bonus video: