Vuković: Naredni mjeseci ključni su za dalji napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija

Vuković je, kako se navodi, naglasio posvećenost Odbora za evropske integracije i pozdravio rezultate Vlade i Skupštine u proteklom periodu u cilju ispunjavanja privremenih mjerila i zaokruživanja pregovaračke strukture

3433 pregleda 4 komentar(a)
Gandel i Vuković, Foto: Skupština Crne Gore
Gandel i Vuković, Foto: Skupština Crne Gore

Naredni mjeseci ključni su za dalji napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija,ocijenio je predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Ivan Vuković u razgovoru sa slovačkim ambasadorom Borisom Gandelom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku je istaknuta politička volja evropskih zvaničnika da pruže podršku politici proširenja i razmatraju prijem novih država članica.

„To predstavlja svojevrsnu priliku Crnoj Gori za intenziviranje pregovora sa Evropskom unijom (EU) i napredak u oblasti evropskih integracija“, kaže se u saopštenju.

Vuković je, kako se navodi, naglasio posvećenost Odbora za evropske integracije i pozdravio rezultate Vlade i Skupštine u proteklom periodu u cilju ispunjavanja privremenih mjerila i zaokruživanja pregovaračke strukture.

On je kazao da su naredni mjeseci ključni za dalji napredak Crne Gore u procesu integracija.

„Uprkos složenim geopolitičkim okolnostima u tekućoj godini, Vuković je optimista da će Crna Gora iskoristiti pruženu priliku, što smatra važnim ne samo za našu zemlju, već i za čitav region Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Gandel je, kako se navodi, kazao da Slovačka snažno podržava proširenje EU, smatrajući da prijem novih članica predstavlja i važan doprinos bezbjednosti na evropskom prostoru.

„Kao prijatelj Zapadnog Balkana, Slovačka vjeruje da države regiona treba da budu članice EU i u tom smislu, Crnoj Gori nudi podršku za dalje reformske procese, potrebne za ispunjavanje obaveza iz evropske agende“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su sagovornici razmotrili mogućnosti unapređenja saradnje dva odbora, kroz prenošenje iskustva i razmjenu mišljenja.

„U tom smislu, na inicijativu ambasadora, načelno je dogovorena posjeta Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Odboru za evropske poslove slovačkog parlamenta, uz isticanje značaja slovačkog iskustva u ovoj oblasti za Crnu Goru“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: