Ambasadorka Novog Zelanda najavila podršku kandidaturi Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a

Milatović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Novog Zelanda i Kipra - Žaklin En Frizel i Andreasa Fotiua

3427 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Ambasadorka Novog Zelanda Žaklin En Frizel najavila je podršku Crnoj Gori, koja je ranije istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, saopštio je kabinet predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića.

Milatović je primio akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Novog Zelanda i Kipra - Žaklin En Frizel i Andreasa Fotiua.

U odvojenim razgovorima sa ambasadorima u Rezidenciji na Cetinju, Milatović im je poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije, iskazujući uvjerenje da će tokom mandata dati dodatni doprinos unaprjeđenju međudržavnih odnosa.

Milatović je, u razgovoru sa ambasadorkom Novog Zelanda, istakao da Crna Gora cijeni prijateljstvo i veze koje gradimo sa Novim Zelandom, a koje se temelji na zajedničkim vrijednostima multilateralizma, globalnog mira i sigurnosti.

Naglasio je doprinos Novog Zelanda kao pouzdanog NATO partnera koji značajno doprinosi bezbjednosti u Indo-Pacifiku.

"On je ambasadorku podsjetio da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN, za period 2026-2027, koja je najavila podršku Novog Zelanda našoj zemlji", saopštio je Milatovićev kabinet.

Sagovornici su istakli važnost daljeg jačanja bilateralnih odnosa, a poseban dio razgovora bio je posvećen jačanju saradnje u oblasti ekonomije i turizma.

Tokom sastanka sa ambasadorom Kipra konstatovani su odlični međudržavni odnosi, koji imaju potencijal za dalji razvoj u oblastima od obostranog interesa.

mialtović ambasadori
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik države je podsjetio na nedavni susret sa predsjednikom Kipra Nikosom Hristodulidesom tokom posjete Savjetu Evrope u Strazburu i izrazio posebnu zahvalnost Kipru na podršci evropskom putu Crne Gore.

"On je naglasio važnost daljeg jačanja ugovorne baze i jačanja međudržavne saradnje kroz inteziviranje političkog dijaloga, a dodatan podstrek tome biće predstojeća posjeta Predsjednika Crne Gore Republici Kipar, na poziv predsjednika Kipra Nikosa Hristodulidesa", navodi se u saopštenju.

Milatović je ambasadore upoznao sa spoljnopolitičkim prioritetima koji se zasnivaju na stremljenjima da Crna Gora 2028. godine postane 28. članica Evropske unije, da kao članica NATO jača svoj kredibilitet, da dodatno unaprijedi dobrosusjedsku saradnju, kao i svoju poziciju u multilateralnim okvirima.

Bonus video: