Milović potpisao konvenciju o međunarodnoj saradnji u istrazi i gonjenju krivičnog djela genocida, ratnih zločina...

Ljubljansko - hašku konvenciju, koja je usvojena 26. maja 2023. u Ljubljani, podržalo je 80 zemalja, među kojima je i Crna Gora

11530 pregleda 38 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Ministarstvo pravde
Foto: Ministarstvo pravde

Ministar pravde Andrej Milović potpisao je danas u Hagu Ljubljansko – hašku konvenciju o međunarodnoj saradnji u istrazi i gonjenju krivičnog djela genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih međunarodnih zločina.

Ljubljansko - hašku konvenciju, koja je usvojena 26. maja 2023. godine u Ljubljani, podržalo je 80 zemalja, među kojima je i Crna Gora.

"Ovaj međunarodni dokument treba da olakša i ojača međudržavnu saradnju, uzimajući u obzir da je primarna odgovornost svih država da istraže i krivično gone takve zločine. Tamo gdje drugim ugovorima nedostaje efikasan pravni okvir, ova konvencija daje konkretnu osnovu za pružanje pravne pomoći, ekstradiciju i transfer osuđenih lica", saopštilo je Ministarstvo pravde.

Konvencija takođe, kako su kazali, nudi praktične mogućnosti za međunarodnu saradnju, koje uključuju zajedničke istražne timove, konfiskaciju i restituciju žrtvama. "Time se daje dodatna mogućnost državama da ispune svoje međunarodne pravne obaveze u borbi protiv nekažnjivosti međunarodnih zločina".

Ministarstvo je poručilo da Crna Gora prihvatanjem ove konvencije potvrđuje svoju potpunu posvećenost vladavini prava, odnosno, opredijeljenost da svim svojim kapacitetima učestvuje u istrazi i gonjenju ovih teških krivičnih djela.

"Ovo je posebno važan dan za Crnu Goru, jer se nalazi među 80 država koje su potpisale konvenciju i koje će sarađivati u vezi krivičnih djela koja ne zastarijevaju i kojima Crna Gora mora da obrati posebnu pažnju", rekao je Milović u video poruci.

Bonus video: