Spajić sa Mišelom: Podrška Crnoj Gori i radu Vlade

Predsjednik Evropskog savjeta istakao da je izuzetno bitno nastaviti sa reformama i insistirati na vladavini prava

10886 pregleda 31 reakcija 4 komentar(a)
Spajić i Mišel, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Spajić i Mišel, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Milojko Spajić sastao se u Briselu sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, koji je pružio snažnu podršku Crnoj Gori i radu Vlade, saopštio je kabinet premijera.

Istakao je, kako se navodi, da je izuzetno bitno nastaviti sa reformama i insistirati na vladavini prava, a kao odličnu praksu u rješavanju važnih pitanja izdvojio je način na koji je urađen popis u decembru prošle godine.

"Mišel je pružio snažnu podršku Crnoj Gori i radu 44. Vlade, koja je ostvarila veoma brzo progres na polju EU integracija", piše u saopštenju.

Spajić i Mišel
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Spajić je tokom sastanka naglasio da će i dalje posebno insistirati na napretku u reformama vezanim za poglavlja 23 i 24, što će "biti prva tačka na svakoj sjednici Vlade, uz poseban fokus na efikasnu realizaciju zadataka".

Predsjednik Evropskog savjeta je konstatovao da je Plan rasta velika šansa za ubrzani razvoj zemalja Zapadnog Balkana, a Spajić dodao da će od ogromne važnosti za Crnu Goru biti da se iskoristi šansa za priključenje jedinstvenom evropskom tržištu, što bi moglo da privuče veliki broj investitora.

Spajić je istakao da je Crna Gora spremna da "uradi domaći zadatak, bez ikakvih prečica" i da će reforme "približiti našu zemlju vrijednostima i standardu članica Evropske unije".

Spajić i Mišel
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

U razgovoru je konstatovano da naša zemlja može biti pravi primjer da je proces proširenja živ i da se ispunjavanje mjerila isplati.

Apostrofirana je i uloga Evropske političke zajednice, kao platforme koja može poslužiti da se promovišu benefiti proširenja, poput stabilnosti za EU i sigurnosti za zemlje Zapadnog Balkana.

Bilo je riječi i o geopolitičkoj situaciji usljed rata u Ukrajini, a naglašena je potpuna usklađenost Crne Gore sa EU vanjskom politikom. Zaključeno je i da će odobrena podrška Evropske unije, u iznosu od dodatnih 50 milijardi eura, biti od velikog značaja za Ukrajinu.

Bonus video: