Fon der Lajen: Veliki napredak Crne Gore na polju EU integracija tokom prvih sto dana Vlade

Predsjednica Evropske komisije je tokom sastanka sa Spajićem u Briselu istakla da su napravljeni sjajni rezultati uz odličnu saradnju Vlade i parlamenta, saopštio je kabinet premijera

15147 pregleda 25 reakcija 14 komentar(a)
Spajić i Fon der Lajen, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Spajić i Fon der Lajen, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je Crnoj Gori na velikom napretku, koji je ostvaren na polju evropskih integracija tokom prvih sto dana Vlade, saopštio je kabinet premijera Milojka Spajića

Fon der Lajen je, kako se navodi, tokom sastanka sa Spajićem u Briselu istakla da su napravljeni sjajni rezultati uz odličnu saradnju Vlade i parlamenta.

„Sreli smo se u Podgorici, tokom prvog dana nove Vlade. Sada, 100 dana kasnije, sjajno je vidjeti Crnu Goru potpuno fokusiranu na svoj cilj u pristupanju, kako pravi dobar napredak“, poručila je Fon der Lajen.

Predsjednica Evropske komisije je naglasila da su imenovanja u pravosuđu i brojne druge reforme pravi pokazatelj da Crna Gora želi da napravi završni korak ka velikoj evropskoj porodici, navodi Spajićev kabinet.

Spajić i Fon der Lajen
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

U kontekstu ubrzanog puta ka Evropskoj uniji, ocijenjeno je da prioritet moraju ostati poglavlja 23 i 24.

Spajić je podsjetio da je na sastanku sa Fon der Lajen, tokom prvog radnog dana Vlade, obećao da će parlamentarna većina isporučiti rezultate iz evropske agende i iskazao zadovoljstvo što već nakon sto dana "može da se govori o velikim uspjesima".

Dodao je i da je ovo samo početak, te da će Crna Gora nastaviti da radi na reformama.

Konstatovano je da su politička stabilnost, konstruktivan i inkluzivan dijalog sa opozicijom pravi način da se nastavi sa ubrzanim progresom na EU putu.

"U tom kontekstu vrlo je važno i što je taj pristup doveo do depolarizacije društva", navodi se u saopštenju.

Bilo je riječi i o ekonomskoj konvergenciji Crne Gore, konkretno o načinima da se dođe do ubrzanog ekonomskog razvoja kako bi dostigli zemlje EU na tom polju.

Bonus video: