Sa programom rada stigli do nacrta

Vlada danas utvrđuje nacrt srednjoročnog programa rada, a usvajanje tog dokumenta planiraju sredinom marta

13597 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa jedne od sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada premijera Milojka Spajića još nije utvrdila program rada za 2024, a kada će to biti urađeno, iz Generalnog sekretarijata izvršne vlasti (GSV) nisu precizirali. Iz GSV-a kojim rukovodi Dragoljub Nikolić, “Vijestima” je zvanično rečeno da će srednjoročni program rada (SPRV) biti vjerovatno usvojen na današnjoj sjednici.

Spajićeva Vlada zvanično je izabrana 31. oktobra, a program rada bivših izvršnih vlasti obično je usvajan u januaru. Prema Poslovniku o njenom radu u dijelu koji se odnosi na program rada, Vlada donosi srednjoročni i godišnji program rada. Srednjoročni program se donosi za period do četiri godine.

“Polazne osnove za pripremu srednjoročnog programa rada Vlade su program predsjednika Vlade koji je prihvatila Skupština, mjere ekonomske politike za srednjoročni period i obaveze koje proizilaze iz zakona, strateških dokumenata i procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. Godišnji program rada Vlade donosi se do kraja tekuće godine za narednu godinu. Polazne osnove za pripremu godišnjeg programa rada Vlade su srednjoročni program rada Vlade i mjere ekonomske politike za tekuću godinu”, definisano je Poslovnikom o radu vlade

Iz GSV-a su istakli da će nakon današnjeg utvrđivanja nacrta SPRV, biti sprovedena javna rasprava te da će se predlog ovog dokumenta razmatrati i usvajati na sjednici sredinom sljedećeg mjeseca. Pojasnili su da na predloge ministarstava pripremaju Nacrt SPRV-a i godišnjeg programa rada.

“Na osnovu srednjoročnog programa i mjera ekonomske politike za tekuću godinu priprema se godišnji program rada, koji je pripreman paralelno kako bi se obezbijedilo da aktivnosti prepoznate u njemu jasno doprinose realizaciji ciljeva postavljenih srednjoročnim programom. Godišnji program rada Vlade obuhvata tematski i normativni dio, nosioce zadataka i rokove za njihovo izvršenje”, ističe se u odgovoru.

Kako su naveli, nakon imenovanja 44. Vlade donijeta je nova odluka o formiranju Komisije za praćenje realizacije SPRV za period od 2024. do 2027. i godišnjih programa, zadužena za pripremu SPRV-a i praćenja njegove realizacije. Iz GSV-a su naveli da je prvi sastanak ove komisije održan 25. januara, nakon sastanaka koje su predstavnici Sektora za strateško planiranje i koordinaciju politika održali sa resorima radi unapređenja dostavljenih priloga i finalizacije nacrta.

Koordinacija resora je kako tvrde, nastavljena do sjednice Vladinih komisija 13. februara, kada je utvrđen nacrt i zaključeno da se SPRV dostavi na utvrđivanje.

Bonus video: