Više od četvrtine građana vidi Crnu Goru u EU do 2030, skoro polovina kaže da se Srbija miješa u unutrašnja pitanja

Evropska unija prepoznata kao akter koji ima najveći uticaj u donošenju odluka u Crnoj Gori, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je za potrebe CDT-a sproveo Institut Damar

4397 pregleda 12 komentar(a)
Nina Đuranović, Foto: Raskrinkavanje.me
Nina Đuranović, Foto: Raskrinkavanje.me

Više od polovine građana, njih 56,7 odsto, smatra da članstvo u Evropskoj uniji (EU) garantuje napredak i ekonomsku stabilnost zemalja članica, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je za potrebe Centra za demokratsku tranziciju (CDT) sproveo Institut Damar, u okviru projekta koji finansira Program za profesionalizaciju medija Ambasade SAD.

Dok je 22,9 odsto građana kazalo da nije tačno da članstvo u EU garantuje napredak i ekonomsku stabilnost, njih 20,4 odsto je kazalo da ne zna, saopštila je Nina Đuranović, istraživačica i novinarka portala Raskrinkavanje.me.

Na pitanje kada očekuju da će Crna Gora postati članica EU, 28 odsto građana/ je kazalo da će se to desiti do kraja 2030. godine, a 16,6 odsto do kraja 2035. godine. "Svaki deseti građanin/ka vjeruje da se pridruživanje EU može desiti tek nakon 2035. Istovremeno, 14 odsto građana/ki sumnja da će Crna Gora ikada postati članica EU".

Trećina građana je kazala da ne može da procijeni kada bi Crna Gora mogla da postane članica EU.

"Mladi od 18 do 25 godina su najoptimističniji u vezi sa pristupanjem do 2030. (33,3 odsto), dok su građani starosti od 45 do 54 godine najviše skeptični, s najvećim procentom onih koji vjeruju da se učlanjenje u EU neće desiti nikada (17,9 odsto)", navodi Đuranović.

Interesantno je, dodaje, da 39,8 odsto građana/ vjeruje da EU nema budućnost i da će se kad tad raspasti, a 32,9 odsto smatra da to nije slučaj. Oko četvrtine, 27,3 odsto, je neopredijeljenih po tom pitanju.

"Blizu polovine građana/ki Crne Gore (47,1 odsto) vjeruje da se vlasti Srbije miješaju u unutrašnja pitanja Crne Gore. Odnosno, istraživanje je pokazalo da 26,6 odsto građana/ki smatra da se vlasti Srbije uglavnom miješaju u unutrašnja pitanja Crne Gore, 20,5 odsto vjeruje da se to dešava u velikoj mjeri. Sa druge strane, 33,2 odsto ispitanika vjeruje da se Srbija uglavnom (16,5 odsto) ili uopšte ne miješa (16,7 odsto) u unutrašnja pitanja Crne Gore, a 19,7 odsto građana/ki je kazalo da ne zna odgovor na ovo pitanje", navodi Đuranović.

Evropska unija je prepoznata kao akter koji ima najveći uticaj u donošenju odluka u Crnoj Gori (39,6 odsto odgovora). Potom, 14,8 odsto navodi NATO, 12,1 odsto navodi Srbiju, a 8,1 odsto Ameriku.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 4. do 14. decembra 2023. na uzorku od 1.004 ispitanika.

Bonus video: