Camaj: Opštine organizatori proslava Dana albanske zastave, to je normalno

"To je mjerilo demokratije, da slavimo, da smo različiti, ali ipak da svi sarađujemo i radimo ono što je bolje za sve nas", rekao je poslanik

15704 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
Camaj (arhiva), Foto: Boris Pejović
Camaj (arhiva), Foto: Boris Pejović

Poslanik Demokratskog saveza Albanaca Nikola Camaj je, upitan da prokomentariše što se u Pljevljima organizovala svečanost povodom Dana državnosti Srbije u organizaciji Opštine, kazao da je poslanik manjine koja slavi i obilježava sve datume koji su od nacionalnog karaktera, značaja za Albance.

"Tako da ne mislim da imam pravo da osuđujem ako drugi narodi smatraju da to treba da proslave. To je mjerilo demokratije, da slavimo, da smo različiti, ali ipak da svi sarađujemo i radimo ono što je bolje za sve nas", rekao je Camaj novinarima.

Camaj je, na pitanje ko je organizator tih svečanosti u sredinama gdje je albanski narod većinski, kazao da su do skoro slavile albanske partije.

"Zatim je to preuzeo Nacionalni savjet, sad slave opštine - Ulcinj, Tuzi... Slave Dan zastave 28. novembar i Dan ustanka u Malesiji. To je sasvim normalno, nešto što treba da njegujemo svi zajedno".

Ministar javne uprave Maraš Dukaj je ranije rekao da će se novim zakonom o lokalnim samoupravama riješiti pitanje onemogućiti da se slave datumi značajni za druge države.

"Rado očekujemo izmjene zakona, Crna Gora je centralizovana zemlja, treba dosta toga da se prebaci na opštine... Na osnovu zakona o slobodnom korišćenju simbola je sasvim okej što su slavile opštine", rekao je Camaj.

Opštine Tuzi i Ulcinj godinama organizuju, odnosno učestvuju u organizaciji događaja povodom obilježavanja albanskog nacionalnog praznika - Dana albanske zastave.

Za razliku od Sretenja koje je državni praznik Srbije, Dan albanske zastave je i praznik albanske nacionalne manjine u Crnoj Gori. Tu odluku donio je Nacionalni savjet Albanaca.

“Mi smo slavili 100 godina malisorskog ustanka i 100 godina nezavisnosti Albanije. To je proslavljeno prije 12 godina”, rekao je Camaj.

Na pitanje novinara da li opštine svake godine organizuju slavlje, Camaj je odgovorio da nije svake godine bio isti organizator - nekad je to bio nacionalni savjet koji poziva predstavnike opština, ali je opština, ako ne organizator “barem pokrovitelj”.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše to što je dio opozicije – DPS, SD, HGI i DUA podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika parlamenta Andrije Mandića zbog, kako kažu, protivustavnog djelovanja jer je istakao zastavu druge države u prostorijama Skupštine, Camaj je odgovorio da je za njega bitno da se na državnim institucijama viori državna zastava koja je određena ustavom i zakonima.

“Da li će neko pored nje staviti još neku je stvar ukusa ili odnosa prema tom i drugim pitanjima. Posjetio sam mnoge države u svijetu koje su federalne, multinacionalne. Jedan kongresmen iz npr. Ajdahoa će istaći i zastavu svoje federalne države. Ono što je najbitnije jeste da se poštuju državni simboli, a to što je neko pokrenuo postupak – mislim da opozicija uvijek mora nalaziti i najmanje sitnice i od toga praviti priču”, kazao je Camaj dodajući da to čini građane nezadovoljnim, a da je onda njima lakše manipulisati.

Na pitanje novinarke kako komentariše to što je jedna simbol označen šovinistički, Camaj je odgovorio da je to stvar odnosa jedne grupe ljudi i da on, sem zastave nacističke Njemačke koju je "prozreo cio svijet", nema problem sa bilo kojom drugom zastavom.

“Sve ostale zastave su sasvim normalne i iskazuju odnos tog naroda prema svojoj prošlosti i budućnosti. Zašto bi to trebalo nekome da smeta? Pod raznim zastavama se ratovalo i nanijelo zlo drugima, ali moramo to ostaviti iza sebe ako mislimo na budućnost”, rekao je Camaj.

Bonus video: