Finalizovana pregovaračka struktura, obrazovane pregovaračke radne grupe za sva 33 poglavlja

Inoviranjem ukupne strukture za pregovore stvorene su pretpostavke za bolju i efikasniju koordinaciju obaveza iz pregovaračkog procesa, saopštilo je Ministarstvo evropskih poslova

5467 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila osam odluka o obrazovanju pregovaračkih radnih grupa. Na taj način je finalizovana pregovaračka struktura i zaokružen proces obrazovanja pregovaračkih radnih grupa za sva 33 poglavlja pravne tekovine Evropske unije.

"Podsjećamo da je Vlada nedavno imenovala glavnog pregovarača, kao i šest pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, za šest tematskih klastera. Takođe, obrazovan je Savjet za vladavinu prava, kao ključno tijelo za koordinaciju sprovođenja obaveza iz poglavlja 23 i 24", saopštilo je Ministarstvo evropskih poslova.

Inoviranjem ukupne strukture za pregovore, kako su kazali, stvorene su pretpostavke za bolju i efikasniju koordinaciju obaveza iz pregovaračkog procesa. To će osigurati da se u punom kapacitetu brže, kvalitetnije i odgovornije ispune preostale obaveze i obezbijede "opipljivi rezultati i vidljiv napredak u interesu svih građana i građanki Crne Gore", navodi ministarstvo.

Nova pragovaračka struktura će imati 801 člana, od čega 670 predstavnika državnih institucija i preduzeća u vlasništvu države. Od 131 predstavnika civilnog sektora koji čine 16,4 odsto ukupnog broja članova, njih 22 su predstavnici nevladinih organizacija.

Najbrojniji sastav imaju pregovaračke grupe za poglavlja 12. Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor - 68 članova, za poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava - 46 članova, za poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje- 37 članova, kao i za poglavlje 3. Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga - 33 člana.

"Rad pregovaračkih radnih grupa će biti javan, a Ministarstvo evropskih poslova će omogućiti svim zainteresovanim stranama da daju doprinos pregovaračkom procesu kroz nastavak održavanja konsultacija, sastanaka i mogućnost da svojim idejama i konkretnim rješenjima doprinesu unapređenju konkretnih pitanja i oblasti iz pristupnih pregovora", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: