Pejović odgovorio Zekoviću o "ulici Pavla Bulatovića": Svaki predlog mora biti razmotren

Kako je istakao Pejović, predlog Demokrata da se Bulatoviću podigne spomen-obilježje u Podgorici kroz davanje naziva ulice, biće razmatran kad se delegira na dnevni red, uz obrazloženje predlagača.

26750 pregleda 80 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Skupština Glavnog grada
Foto: Skupština Glavnog grada

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Glavnog grada u obavezi je da razmotri svaku inicijativu koja mu pristigne.

To je danas "Vijestima" saopštio predsjednik tog tijela Boris Pejović (Pokret Evropa sad), reagujući na apel koji mu je juče uputio samostalni odbornik i član nestranačke Građanske inicijative "21. maj" Aleksandar Saša Zeković, da treba odustati od predloga da se jedna od ulica u Podgorici nazove po nekadašnjem saveznom ministru odbrane Pavlu Bulatoviću.

Zeković je poručio da to treba uraditi "ako Crna Gora teži tome da zaustavi dalju polarizaciju društva".

Predlog da se jedna od ulica u Podgorici nazove po Bulatoviću podnijeli su odbornici Demokratske Crne Gore Mitar Vuković i Vladimir Čađenović.

"Bulatović je bio i dio politike, koja je izvršila velikosrpski i marionetski puč u Crnoj Gori (1989), a kasnije je i ubijen... Ukoliko težimo tome da zaustavimo dalju polarizaciju našeg društva, od ovog predloga treba odustati, jer objektivno ne postoji nijedan argument za njeno donošenje", rekao je Zeković juče "Vijestima".

Pejović je kazao da, ne želeći da pruža doprinos politizaciji bilo kojeg predloga koji ispunjava tehničke i zakonske uslove za utvrđivanje predloga naziva naselja, ulica i trgova na području Glavnog grada, ima obavezu da sa "pozicije prvog među jednakima u Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova razmotri svaku inicijativu".

Kako je istakao, predlog Demokrata da se Bulatoviću podigne spomen-obilježje u Podgorici kroz davanje naziva ulice, biće razmatran kad se delegira na dnevni red, uz obrazloženje predlagača.

"Takođe, kako je i definisano na osnovu Pravila za utvrđivanje predloga naziva naselja, ulica i trgova na području Glavnog grada, radi kvalitetnog utvrđivanja predloga, Savjet može konsultovati nadležne stručne, naučne i kulturne institucije ili pojedince", objasnio je Pejović.

Naveo je da su na prethodnoj sjednici Savjeta gotovo za svaki predlog konsenzualno donosili odluke, dodajući da je ubijeđen da će se ta praksa nastaviti.

"Naši sugrađani od svojih predstavnika očekuju ideje i rješenja, koja mogu unaprijediti njihov kvalitet života, pa je time i naša odgovornost da u konstrukrivnom pristupu i bez tenzija, riješimo sve postojeće i nastupajuće predloge i dileme", kazao je Pejović.

U obraćanju Pejoviću, Zeković je naveo da su ga proteklih dana kontaktirali brojni aktivisti i aktivistkinje.

"I najuglednije nevladine organizacije iz zemlje i regiona koje su posvećene tranzicionoj pravdi i procesu suočavanja s prošlošću. Svi oni su zabrinuti zbog javno objavljene informacije da bi se, u dogledno vrijeme, moglo dogoditi da Pavle Bulatović u Podgorici dobije spomen-obilježje. Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Skupštine Glavnog grada Podgorice ne treba da postane tijelo koje vančinjenično definiše i tumači našu prošlost i koje bi se moglo prepoznati kao platforma za rehabilitaciju politike Slobodana Miloševića", rekao je on.

Prema njegovim riječima, "politika kojoj je pripadao i Bulatović, a u ime koje su vođeni i ratovi, nema nikakav humanistički značaj i ničim nije zaslužna za državni, društveni, ekonomski, naučni ili kulturni razvoj Crne Gore".

Pavle Bulatović, ministar odbrane nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), ubijen je 7. februara 2000. godine u Beogradu, u restoranu fudblaskog kluba Rad na Banjici.

Zločin još nije rasvijetljen.

Bonus video: