Spajić govorio u Centru za evropsku politiku: Crna Gora može zauzeti upražnjeno mjesto 28. članice EU 2028.

Predsjednik Vlade vjeruje da bi ulazak Crne Gore u EU mogao da bude od koristi svima

8409 pregleda 29 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Premijer Milojko Spajić u sali Centra za evropsku politiku (EPC) u Briselu je u četvrtak održao politički brifing na temu „Nova vlada, novi izgledi? Oživljavanje nastojanja Crne Gore za pristupanje EU” i tom prilikom kazao da Crna Gora može "zauzeti upražnjeno mjesto 28. članice" Evropske unije 2028. godine.

Kabinet predsjednika Vlade je saopštio da je Spajić "u više nego dinamičnoj interakciji" briselskoj publici predstavio rezultate Vlade u prvih sto dana rada, govorio o "snažnom zamajcu koji je stigao" nakon Međuvladine konferencije održane u januaru, predstavio plan kako održati dinamiku procesa pristupanja i odgovarao na brojna pitanja.

„Pristupanje EU mora biti zasnovano na dva stuba: razvijanje evropskih vrijednosti koje dijelimo, naročito kroz jačanje vladavine prava i sve veće uključivanje u jedinstveno zajedničko tržište Evrope. To su benefiti koje i građani najviše očekuju”, poručio je Spajić.

Vjeruje da bi ulazak Crne Gore u EU mogao da bude od koristi svima.

„Crna Gora može biti veliki promoter evropskih vrijednosti i politike proširenja na Zapadnom Balkanu. Kao društvo u koje su svi različiti identiteti dobrodošli, vrijedno ćemo raditi da primjerom pokažemo svim svojim susjedima da je pristupanje EU živa i uspješna priča zasnovana na isporučivanju dobrih rezultata.”

Spajić EPC
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Cilj nije samo uraditi domaći zadatak kada je ispunjavanje mjerila u pitanju, već zaista približiti Crnu Goru evropskom standardu i vrijednostima u svakom smislu, dodaje se u saopštenju.

„Ulaganje u kapitalne infrastrukturne projekte ključni je faktor u približavanju EU građana s jedne strane i crnogorskih s druge strane,“ smatra Spajić:

Rekao je i da je novi Plan rasta za Zapadni Balkan šansa da "naše tršište od pola miliona stanovnika postane dio hiljadu puta većeg evropskog, od pola milijarde stanovnika".

"Rastom izvjesnosti našeg pristupanja EU, opada nesigurnost tržišta i investicije su sve veće, stabilnije i dolaze od sve kredibilnijih investitora. To je šansa koju ćemo sigurno iskoristiti", zaključio je Spajić.

Bonus video: