Budva: Vlast uskratila kvorum - odbornici bivšeg DF napustili sjednicu, izbjegli da se bira Dokić

Opozicija je ovakvo ponašanje vladajućih odbornika nazvala nečuvenim političkim potezom i potvrdom da je u pitanju anarhija

51164 pregleda 75 reakcija 53 komentar(a)
Odbornici napuštaju sjednicu, Foto: Vuk Lajović
Odbornici napuštaju sjednicu, Foto: Vuk Lajović

Odbornici dijela bivšeg Demokratskog fronta (DF), njih pet, napustili su danas salu Skupštine opštine (SO) Budva i time onemogućili izjašnjenje lokalnog parlamenta o predlogu pritvorenog predsjednika Opštine Budva Mila Božovića da za njegovu zamjenicu imenuju Jasnu Dokić.

Kada su na dnevni red došle odluke o izboru sekretara SO, a potom i izbor Dokić, odbornik Nove srpske demokratije (NSD) koja je bila dio nekadašnjeg DF, Aleksandar Božović, kazao je da pošto pregovori nijesu završeni sa svim stranama izuzev sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), tražio je odlaganje sjednice.

On je kazao da je moguće da dođe do zamjene kandidata za izbor potpredsjednice i da to bude Marijana Božović.

Marijana Božović (NSD) je kazala da se zahvalila predsjedniku Opštine Milu Božoviću što nije prihvatio njenu smjenu sa mjesta predsjednice odborničkog kluba koalicije "Budva na prvom mjestu – Milo Božović", te pozvala ostatak odborničkog kluba da se sjedne i razgovara.

Nakon toga pet odbornika je napustilo sjednicu i time uskratilo kvorum.

U skupštinskoj sali je ostao jedino Nikola Jovanović, predsjednik SO, kao predstavnik Božovićeve koalicije, koji je vodio ostatak sjednice, kako bi predstavnici opozcije iznijeli svoje stavove zbog postupka vladajućih odbornika.

Opozicija je ovakvo ponašanje vladajućih odbornika nazvala nečuvenim političkim potezom i potvrdom da je u pitanju anarhija.

Lider budvanskog odbora Demokratske Crne Gore Krsto Radović je naglasio da ovakvo prekidanje sjednice nije moguće.

"Odbornici koji imaju većinu su napustili salu. Ovo je prosto nevjerovatno. Pozivam predsjdnika SO Nikolu Jovanovića da se skrati mandat, ovo je postala opšta lakrdija", kazao je Radović.

Jovanović je uzvratio da je za izbore uvijek spreman.

Odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Petar Odžić istakao je da "nije žalosno bilo bi smiješno".

"Zar je moguće da vlast uskraćuje kvorum opoziciji. To ne poznaje politička praksa. Ovo je anarhija", kazao je Odžić.

Jovanović je kazao da nije u pitanju anarhija, te da je u pitanju politički dijalog.

Naglasio je da će biti pregovori unutar većine, ako ne onda unutar "ovoga doma" bez DPS-a.

Lider budvanskog DPS Milan Tičić odgovorio mu je da odakle mu ideja da bi DPS uopšte sa njima pregovarao.

"Mi se od samoga starta zalažemo za izbore. Ostali ste sami u sali. Imate opozciju koja će vas srušiti koliko sjutra. Mi nemamo ništa lično protiv Dokić, već protiv načina na koji ste je predložili. Trebali ste da obezbijedite većinu za predlog Dokić u svojoj koaliciji. Opet se odlaže sjednica po ko zna koji put. Idemo mic po mic, doćićemo do toga da se više sjednice ne mogu odlagati. Presedan je da odluku predsjednika Opštine povlače njegovi odbornici", kazao je Tičić.

Opozicioni odbornici iz redova Demokrata, SDP, URA i koalicije okupljene oko DPS ponovo su dale kvorum i omogućile održavanje skupštinskog zasijedanja.

Naime, nastavku 11. sjednice lokalnog parlamenta prisustvovalo je šest odbornika koalicije "Budva na prvom mjestu- Milo Božović- DF", jedan manje nego na jutrošnjoj sjednici.

Pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović još u novembru prošle godine predložio je Dokić za svoju zamjenicu, ali sjednica zakazana 23. novembra je prekinuta jer ni tada nije bilo saglasja u odborničkom klubu nekadašnjeg DF-a.

U dva navrata, u decembru i januaru, je pokušavano da se zasijedanje održi i Dokić izabere, ali bez uspjeha zbog rascijepa unutar parlamntarne većine.

Bonus video: