Stjepović: U ratnom sukobu Palestine i Izraela uzdržati se od upotrebe sile protiv civila

Iz Skupštine je saopšteno da je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović održao sastanak sa ambasadorom Države Palestine u Crnoj Gori Rabijem Alhantulijem

3486 pregleda 1 komentar(a)
Alhantuli i Stjepović, Foto: Skupština Crne Gore
Alhantuli i Stjepović, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora se povodom ratnog sukoba između Palestine i Izraela principijelno zalaže za doslovno poštovanje međunarodnog prava, i uzdržavanja od upotrebe sile protiv civilnog stanovništva, te vjeruje da je za postizanje trajnog mira neophodno dvodržavno rješenje, saopštio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Duško Stjepović.

Iz Skupštine je saopšteno da je Stjepović održao sastanak sa ambasadorom Države Palestine u Crnoj Gori Rabijem Alhantulijem.

U saopštenju se navodi da je Stjepović "prenio iskrene izraze posebnog saosjećanja povodom stradanja civila u pojasu Gaze, među kojima je preko 70 procenata žena i djece".

Rabi Alhantuli, Duško Stjepović
foto: Skupština Crne Gore

"Spoljna politika Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), u potpunosti je usaglašena sa pozicijom EU. Podsjećam na podršku Crne Gore rezolucijama u okviru Ujedinjenih nacija (UN), kojima se poziva na trajno primirje u Gazi", kazao je Stjepović.

Iz Skupštine su kazali da je "Alhantuli informisao o izuzetno teškoj situaciji u njegovoj državi, uz poruku da im je potrebna dalja podrška i još odlučnije pozivanje na principe i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava".

Rabi Alhantuli, Duško Stjepović
foto: Skupština Crne Gore

"Ambasador Alhantuli pohvalio je aktivizam crnogorskih građana i, u tom smislu, peticiju koju su oni samoinicijativno podnijeli Skupštini Crne Gore, te izrazio zahvalnost za podršku koju otvoreno pružaju palestinskom narodu", piše u saopštenju.

Iz Skupštine je saoopšteno i da su sagovornici "izrazili obostrano interesovanje za dalje unapređenje parlamentarne saradnje na nivou dvije prijateljske države, Crne Gore i Palestine, uz iščekivanje što skorijeg završetka procedure formiranja grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Državom Palestine".

"Zajednička poruka sa sastanka bila je da je od izuzetne važnosti da što prije dođe do prekida vatre u pojasu Gaze, kao i zaustavljanja daljeg stradanja nedužnih civila i njihovih patnji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: