NSD: Jovanović prešao crvenu liniju, organizovao sa DPS-om sramnu većinu

"Nažalost, juče smo svi bili svjedoci nezapamćene i za nas neprihvatljive saradnje dijela odbornika sa naše izborne liste (na čelu sa Nikolom Jovanovićem) sa DPS koalicijom"

12322 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Foto: NSD
Foto: NSD

Opštinski odbor Nove srpske demokratije - Budva poručio je dijelu odbornika nekadašnjeg DF-a njima šest, da ukoliko nastave da prate samoubilačku politiku aktuelnog predsjednika Skupštine Nikole Jovanovića saradnje sa DPS-om, zatražićemo da vrate mandate iz partija koje predstavljaju.

Optužuju Jovanovića da je nezakonito uzurpirao vlast te da neće to više dozvoliti.

“Opštinski odbor NSD obraća se javnosti zbog potrebe da se razjasne neke okolnosti oko konfuznog i sve lošijeg rukovođenja Skupštinom opštine Budva u kojoj koalicija okupljena oko nekadašnjeg Demokratskog fronta ima apsolutnu većinu. Nažalost, juče smo svi bili svjedoci nezapamćene i za nas neprihvatljive saradnje dijela odbornika sa naše izborne liste (na čelu sa Nikolom Jovanovićem) sa DPS koalicijom. Sa velikim žaljenjem, ali svjesni da imamo obavezu da budemo iskreni i direktni prema ogromnom broju građana koji nas je birao na poslednjim izborima, konstatujemo da je cijeli mučni scenario organizovao sadašnji predsednik Skupštine, Nikola Jovanović, član DNP-a, koji je davanjem kvoruma za održavanje sjednice otvorio manevarski prostor za besprizorne napade na direktoricu muzeja, našu sugrađanku, Luciju Đurašković”, ističe se u saopštenju.

Kako navode Đurašković, koja je čak predvodila njihovu koaliciju u prošlosti, 2012. godine, i jedan je od najistaknutijih boraca protiv režima Mila Đukanovića, juče je neargumentovano, primitivno i prostački napadana od strane dijela odbornika opozicije.

"Na naše veliko iznenađenje, napadi i uvrede su dolazili i od odbornika i funkcionera vladajuće većine što je nazapamćeni presedan u novijoj istoriji Budve. Dakle, obavještavamo javnost i simpatizere da nemamo nikakve veze sa organizovanjem sramne skupštinske većine sa DPS koalicijom, te da odbornici koji su zajedno sa DPS-om, SDP-om, pokretom 21. maj, građanskim pokretom URA i drugima dali kvorum za održavanje sjednice nemaju saglasnost Nove srpske demokratije za takvo postupanje, rade na razbijanju koalicionog dogovora i suprotno politici NSD-a u Budvi”, navode iz ove partije.

Neizmjerno su, kako ističu, tužni što moraju, uz osjećaj samokritičnosti, potvrditi da je Nikola Jovanović, koji je bio na njihovoj izbornoj listi, ovakvim činjenjem i saradnjom sa DPS-om duboko pregazio crvenu liniju preko koje još nijedan funkcioner nekadašnjeg Fronta i oponent DPS režima nije prešao.

“Jer se pored stotina nedjela bivše vlasti nikada neće zaboraviti policijski desant i nelegalni puč DPS-a protiv naše koalicije 2020. godine. Ovo je Nikola Jovanović uradio uvlačeći još neke odbornike koji nisu bili spremni niti svjesni ove do juče nezamislive saradnje sa DPS-om, što nikada niko iz čitave Crne Gore iz redova NSD-a, PZP-a i DNP-a nije uradio.Ukoliko preostali dio odbornika sa naše liste (koji su u manjini, 6 prema 11), nastavi da prati samoubilačku politiku saradnje predsjednika SO Budva sa DPS-om, posmatraćemo ih podjednako kao i samog predsjednika Skupštine i zatražiti da vrate mandate partijama iz kojih su potekli. Iskreno se nadamo da do takvog scenarija neće doći, ali jučerašnji dan nam šalje neke druge poruke jer je baš juče na našu veliku žalost uspostavljena otvorena saradnja i dogovor sa DPS-om koji je dao kvorum za održavanje sjednice, pa čak i sinhronizovano izglasao prvu odluku dnevnog reda što je nezapamćeno u dosadašnjom političkoj praksi nekadašnjeg DF-a. Napominjemo da Nova srpska demokratija nema veze sa takvim političkim djelovanjem i da je apsolutno protiv toga”, naglašavaju iz NSD Budva i dodaju:

“Poslije svega što smo juče vidjeli na sjednicama SO Budva, pozivamo rukovodstvo DNP-a, Milana Kneževića i Jovana Gregovića, da pokušaju urazumiti svog člana, Nikolu Jovanovića, ali napominjemo da poslije prethodno navedenog čina, on više za nas nije prihvatljiva osoba za rukovođenje radom Skupštine opštine Budva jer to građani i mnogobrojni glasači naše koalicije poručuju i apsolutno očekuju. Dopisom za odlaganje 10. i 11. sjednice SO Budva, željeli smo da jasno poručimo predsjedniku Skupštine da se ne slažemo sa njegovim pristupom vođenja zakonodavne vlasti i uzurpiranja izvršne vlasti. Takođe, neupitna je naša podrška predsjedniku OO NSD-a u Budvi i predsjedniku Opštine, Milu Božoviću, i iskrena namjera za očuvanje izborne volje iz 2022. godine. Vrata su široko otvorena Nikoli Jovanoviću ukoliko želi da skrati mandat Skupštini, ali to će morati uraditi zajedno sa DPS-om sa kojim je i uspostavio kvorum za jučerašnje sjednice i izglasavanje tačaka dnevnog reda. NSD je izričito protiv takvog scenarija i neće podržati bilo kakvo skraćenje mandata”, navode iz budvanskog NSD.

Naglašavaju da nikakva saradnja sa DPS-om ne dolazi u obzir, ali ni sa SDP-om ili drugim saradnicima DPS-a koji su, kako kažu, učestvovali u pohari Budve i Crne Gore.

“To je stav svih pravih i časnih konstituenata koalicije “Milo Božović - Budva na prvom mjestu. Pored otvorene saradnje predsednika Skupštine opštine Budva Nikole Jovanovića sa DPS koalicijom, on je na potpuno nezakonit način uzurpirao svoja ovlašćenja i omalovažio Skupštinu nelegalnim neprihvatanjem većinske odluke odbornika o izboru Nikole Kralja za predsjednika kluba odbornika. Nikola Jovanović je juče tako grubo i namjerno prekršio Statut i Poslovnik o radu SO Budva kada je sebi dao za pravo da komentariše odluke koalicije i on lično sa govornice poručio da ne prihvati tu odluku”, poručuju iz ove partije.

Za Novu srpsku demokratiju , kako dodaju, nije najvažnije da li će dalje vršiti vlast u Budvi ako to ne može da radi na častan i dostojanstven način.

“Ovih mjeseci nismo zadovoljni kako se vrši vlast u Budvi jer je dio upravljanja nezakonito prigrabio Nikola Jovanović i to više ne smijemo dozvoliti jer to vodi naš grad u neka scenarija iz prošlosti koja nećemo dozvoliti. Nova srpska demokratija u Budvi vršenje vlasti vidi isključivo kao način da se obezbijede najbolji mogući servisi građanima od strane partija koje imaju iste ideje i ciljeve. Za nas je mnogo časnije otići u opoziciju ukoliko ne možemo svoje obaveze realizovati na pravi način za koji su nas mnogi građani glasali. Zato danas pozivamo sve one iz naše koalicije da se vrate izvornom programu na kome smo dobili izbore ili da vrate svoj mandat partijama od kojih su ga dobili jer to je jedini časni i ljudski potez”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: