Milatović: Vlada da odgovornije pristupi razgovorima sa Sindikatom, cijelo društvo ispašta

Napomenuo je da situacija mora da se riješi, kao i da je najmanje važno ko je kriv

17034 pregleda 261 reakcija 64 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da svako ima "ustavom zagarantovano pravo na štrajk" i apelovao na Vladu Crne Gore da odgovornije uđe u razgovor sa Sindikatom.

Istakao je da ga brine "ekonomski ambijent plata" i kazao je da je prosječna plata u prosvjeti ispod prosjeka.

"Razumijem potrebu prosvjetnih radnika da rade to sto rade. Došlo je do jednog zabrinjavajućeg trenutka u zemlji. Nastavni plan mora da se privede kraju. Sve što se ne bude uradilo, moraće da se uradi. Apel Vladi Crne Gore da odgovornije uđu razgovor za Sindikatima i da odgovornije pristupe problemu koji mora da se riješi zbog djece, roditelja i obrazovanja", rekao je Milatović, dodajući da ne želi da "ulazi u rad Vlade".

Napomenuo je da situacija mora da se riješi, kao i da je najmanje važno ko je kriv.

"Pozivam obije strane da odgovorno pristupe ovome, jer cijelo društvo ispašta".

Na pitanje da li je premijer Milojko Spajić trebalo ranije da se uključi u ove pregovore sa Sindikatom prosvjete, Milatović je kazao da je to strategija Vlade u koju on ne želi da ulazi.

“Sindikat traži određene stvari, pozivaju se na potpisani dokument sa Vladom. Da li je to vlada Dritana Abazovića, Spajića, Zdravka Krivokapića ili Marka Markovića, nije važno. To je vlada Crne Gore i tu postoji određeni kontinuitet. Mislim da Vlada mora dodatno odgovornije da pristupi ovom problem”, ponovio je Milatović.

On je istakao da prosvjetni radnici kao svi drugi radnici u Crnoj Gori imaju pravo na štrajk i zamolio obje strane da dođe do dogovora, kako djeca i školstvo ne bi ispaštalo.

Bonus video: