Ivančević: Granica između građanske i nacional-šovinističke opozicije je sve manje vidljiva

Ivančević je rekao da građanska opozicija mora najzad odgovoriti na pitanje sa kojim političkim snagama može mijenjati zaparloženu društvenu stvarnost u Crnoj Gori? "Mora dati odgovor - može li se to činiti sa nacional-šovinističkim DF ili na neki drugi način?..."
71 pregleda 26 komentar(a)
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska.me
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska.me
Ažurirano: 08.08.2017. 09:13h

Mi iz Crnogorske ponavljamo da je crnogorska opozicija izgubljena u vremenu i prostoru, da je bez ozbiljne vizije i strategije, uz potpuno odsustvo i minimalne međusobne saradnje, istakao je danas Dragan Ivančevć, predsjednik Crnogorske.

"Takva opozicija nema strategiju svog djelovanja u periodu koji slijedi, nema jasan stav o predstojećim predsjedničkim izborima, niti viziju kako doći do prijevremenih izbora. Nažalost, kod opozicije ne postoji ni svijest o dubini krize u kojoj se nalazi. Liderska narcisoidnost, sebičnost i neznavenost generišu neozbiljnu politiku opozicije. Kako vrijeme odmiče i granica između građanske i nacional-šovinističke opozicije je sve manje vidljiva, što poziciju vlasti čini još lagodnijom. Građanska opozicija mora najhitnije pronaći odgovore na brojna pitanja kako bi izašla iz duboke krize u kojoj se već dugo nalazi i pripremila se za izazove koji slijede", istakao je Ivančević.

On je dodao da građanska opozicija mora najzad odgovoriti na pitanje sa kojim političkim snagama može mijenjati zaparloženu društvenu stvarnost u Crnoj Gori?

"Mora dati odgovor - može li se to činiti sa nacional-šovinističkim DF ili na neki drugi način? Mora građanska opozicija shvatiti da se DF već vratio u parlament i da krhki bojkot parlamenta, na kome je počivalo prividno jedinstvo opozicije, sve više gubi pravi i puni smisao. Mora shvatiti da DF sa ovolikim brojem poslanika, i po tom osnovu i novca iz državnog budžeta, ne odgovaraju nikakvi prijevremeni izbori jer vjerovatno nikada više neće imati takvu političku snagu i toliki novac. Građanska opozicija mora shvatiti da ne smije više živjeti u iluziji prividnog opozicionog jedinstva i umjesto toga treba graditi realno ideološko i građansko jedinstvo stranaka slične profilacije. Najzad se mora poći od toga da je pitanje države, njene stabilnosti i razvoja, tačka oko koje se mogu okupiti sve političke snage koje Crnu Goru žele izgrađivati kao modernu, uređeniju i bogatu državu", kazao je Ivančević.

On je rekao i da populizam i demagogija nikada više ne smiju biti način političkog djelovanja građanske opozicije jer nije više dovoljno papagajski ponavljati protiv čega smo, nego se jasno opredijeliti za što smo.

"Mora se odmah zaustaviti primitivna i vulgarna politika kojom se isključivo homogenizuje biračko tijelo vlasti i nacional-šovonističkog političkog bloka. Neophodno je odmah zaustaviti politiku međusobnih obračuna unutar opozicije, posebno građanske, zarad otimanja biračkog tijela i izgraditi strategiju pridobijanja prije svega biračkog tijela vlasti. Sebična stranačka politika, posmatrano kratkoročno, samo može jačati neku stranku, a državi i društvu možemo pomoći samo saradnjom, osmišljenom strategijom i vizijom. Uz sve to, stalno proklamovana skromnost može biti krasna vrlina, ali samo za one koji nemaju drugih. Crnogorska se na ovakav način obraća građanskoj opoziciji u cilju prevazilaženja postojećeg stanja sa ciljem da izađe iz duboke političke krize u kojoj se nalazi jer i sami pripadamo tom političkom bloku, iako zbog političke sebičnosti i narcisoidnosti mnogi to ne žele vidjeti", zaključio je Ivanlčević.

Bonus video: