"Prijateljski odnosi Crne Gore i SAD prepoznaju se na političkom i na radnom nivou"

Dodatno učvršćujemo naše partnerstvo i savezništvo, kroz intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije, poručeno je sa sastanka u okviru Ekonomskog dijaloga između Crne Gore i SAD, koji su otvorili Ivanović i O'Brajen

4043 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.02.2024. 17:54h

Prijateljski odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država prepoznaju se, ne samo na političkom, već i na radnom nivou. Dodatno učvršćujemo naše partnerstvo i savezništvo, kroz intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije, poručeno je sa sastanka u okviru Ekonomskog dijaloga između Crne Gore i SAD, koji su otvorili ministar vanjskih poslova Filip Ivanović i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Džejms O'Brajen.

„Ovaj proces predstavlja trajnu, institucionalizovanu vezu dvije države. Uvjeren sam da kroz već identifikovane, zajedničke vrijednosti i prioritete saradnje, stvaramo čvrst okvir za dodatno osnaživanje našeg partnerstva. Ekonomskom dijalogu između Crne Gore i SAD današnjim sastankom dajemo novu energiju, a ova inicijativa će doprinijeti daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa“, kazao je Ivanović, kako je saopštilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Ocijenivši važnim to što se nastavak inicijative za unaprjeđenje ekonomske saradnje dešava nakon formiranja aktuelne Vlade, istakao je da „posebno raduje i ohrabruje interesovanje američkih partnera i kompanija za ulaganje u Crnu Goru, a koje je istaknuto i u susretima na najvišem nivou“.

S tim u vezi, ministar je ocijenio da "novi, politički stabilan ambijent i odlučnost za nastavak sveukupnih i ekonomskih reformi", podrazumijevaju i kreiranje povoljnijeg poslovnog i investicionog okruženja, "čemu su nadležni resori posebno posvećeni".

“Podržavamo Crnu Goru u njenim naporima da se pridruži Evropskoj uniji i raduje nas svaki vaš uspjeh na tom putu“, kazao je O’Brajen.

On je izrazio očekivanje da će građani biti zadovoljni intenziviranjem ekonomske saradnje između Crne Gore i SAD, a da četiri radne grupe koje su formirane na nivou Vlade predstavljaju snažan osnov za jačanje poslovnih veza između dvije zemlje.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj, ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, ministar javne uprave MarasšDukaj i ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović.

Nakon sastanka u okviru Ekonomskog dijaloga, ministar i pomoćnik američkog državnog sekretara imali su radni ručak, tokom kojeg je bilo riječi i o drugim temama i saradnji, na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu. Ocijenjeno je da Crna Gora i SAD imaju odlične odnose, koje karakteriše dugogodišnje prijateljstvo i savezništvo u okviru NATO.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim globalnim izazovima i krizama sa kojima se svijet suočava, istakavši važnost savezničke saradnje i ujedinjenog djelovanja međunarodne zajednice u pravcu rješavanja konflikata diplomatskim putem.

Ministarstvo javne uprave je saopštilo da je Dukaj naglasio značaj dobre saradnje sa Sjedinjenim Državama, sa posebnim osvrtom na sajber bezbjednost i izgradnju digitalne infrastrukture.

“Nastavak saradnje sa SAD-om, u cilju daljeg unapređivanja naših dostignuća u ovim oblastima, sa posebnim akcentom na realizaciji kapitalnih projekata digitalne infrastrukture, biće jedan od prioriteta ovog resora”, kazao je ministar.

Dukaj je apostrofirao važnost upotrebe najsavremenijih tehnoloških alata i opreme, kao i najboljih praksi i iskazao zadovoljstvo saradnjom sa američkim kompanijama iz ovih oblasti.

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine je saopštilo da ovaj forum, u kontekstu nastavka crnogorsko-američkog ekonomskog dijaloga, predstavlja ključni mehanizam za ubrzanje ostvarenja zajedničkih trgovinskih, ekonomskih, tehnoloških i zakonodavnih ciljeva. "Takođe, ova inicijativa predstavlja dodatni zamah u intenziviranju ekonomskih odnosa sa SAD-om i pomaže objema stranama da se fokusiraju na identifikaciju zajedničkih vrijednosti i željenih rezultata", dodaju.

Resorni ministar Janko Odović je, kako navode, istakao da plan rada koji je osmišljen pokazuje visoku ambiciju i posvećenost obje strane, pružajući osnov za optimizam, te očekuje da će izvještaj o rezultatima i ispunjenju ciljeva, koji će biti potpisan u decembru, sadržati optimalan pregled jasno definisanih oblasti za kontinuiranu saradnju u okviru Ekonomskog dijaloga.

Takođe je značaj inicijative Strateškog partnerstva sa SAD, koja se paralelno odvija sa drugom rundom Ekonomskog dijaloga, a koja predstavlja dodatni podsticaj i potvrđuje Sjedinjene Američke Države kao istinskog partnera ka sprovođenju planiranih ekonomskih reformi.

"Svi ciljevi koji su nesumnjivo ambiciozni, a koji se predviđaju kroz ove inicijative podstiču razmatranje potpisivanja sporazuma o ekonomskoj saradnji između Crne Gore i SAD-a, kao pravnog okvira koji bi podržao pokretanje konkretnih projekata i njihovu realizaciju. Implementacija ovih projekata bi se pratila i usmjeravala posredstvom odgovarajuće zajedničke komisije", navodi se u saopštenju.

Odović je izrazio spremnost za dalju saradnju i ostvarenje zajedničkih ciljeva koji će pomoći u pozicioniranju Crne Gore kao pouzdanog partnera na Zapadnom Balkanu.

Bonus video: