Izvještaj o stanju demokratije u Crnoj Gori: Uspjeh u teškoj tranziciji nakon smjene DPS-a

Po kategorijama, Crna Gora ima najbolju ocjenu za izborni proces i pluralizam, 8,75, najlošija za političku kulturu

12695 pregleda 34 reakcija 4 komentar(a)
“Izbori u junu prošle godine pomogli da se poboljša rezultat”: Polaganje zakletve novog premijera i ministara, Foto: BORIS PEJOVIC
“Izbori u junu prošle godine pomogli da se poboljša rezultat”: Polaganje zakletve novog premijera i ministara, Foto: BORIS PEJOVIC

Crna Gora je napredovala u oblasti demokratije i na listi britanskog Ekonomist intelidžens junita (EIU) zauzela 52. mjesto, što je za devet pozicija bolji rezultat u odnosu na prošlu godinu.

Izvještaj pod nazivom “Doba konflikta” je obuhvatio 165 država i dvije teritorije. Zemlje su podijeljene u četiri kategorije: “potpune demokratije”, “manjkave demokratije”, “hibridni režimi” i “autoritarni režimi”, a ocjenjuju se od 0 - autoritarni režimi, do 10 - potpuna demokratija.

Prema indeksu demokratije za 2023. godinu, koji objavljuje Ekonomist intelidžens junit (EIU), dio Grupe Ekonomist, Crna Gora sada ima prosječnu ocjenu 6,67 od maksimalnih deset i nalazi se u kategoriji “manjkavih demokratija” (neka vrsta demokratije).

“Ove zemlje imaju slobodne i poštene izbore i, čak i ako ima problema (kao što su povrede slobode medija), osnovne građanske slobode se poštuju. Međutim, postoje značajne slabosti u drugim aspektima demokratije, uključujući probleme u upravljanju, nerazvijena je politička kultura i nizak nivo političkog učešća”, navode iz EIU, objašnjavajući šta podrazumijevaju “manjkave demokratije” (flawed democracy).

“Crna Gora je drugu godinu zaredom zabilježila najveći napredak u regionu istočne Evrope, pošto je njen rezultat porastao sa 6,45 u 2022. na 6,67. Crna Gora je 2021. godine napredovala iz ‘hibridnog režima’ u ‘manjkavu demokratiju’ i uspjela je u teškoj tranziciji nakon smjene bivše vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i njenog lidera Mila Đukanovića na izborima. Ovo je bio prvi demokratski prenos vlasti od kolapsa bivšeg komunističkog režima nakon 1990”, piše u izvještaju.

Dodaje se da su održani parlamentarni izbori u junu 2023. godine, na kojima je pobijedila nova centristička partija, Pokret Evropa sad, pomogli da se poboljša rezultat u kategoriji izborni proces i pluralizam na 8,75.

U kategoriji nepotpunih demokratija su i SAD sa ocjenom 7,85, Italija, Portugal, Slovenija, Belgija, Hrvatska, Srbija, Mađarska, Brazil, Albanija, Sjeverna Makedonija...

“Zemlja koja vapi za promjenom su SAD. Ako se izbori svedu na nadmetanje između predsjednika Džoa Bajdena i bivšeg predsjednika Donalda Trampa, kako izgleda, zemlje koja je nekada bila svetionik demokratije će vjerovatno kliziti dublje u podjele i razočaranje”, smatraju analitičari Ekonomista.

Crna Gora je godinama bila u kategoriji “hibridni režim” iz koje je izašla 2021. godine. U hibridnim režimima, kako se navodi u izveštaju, izbori imaju značajne nepravilnosti koje ih često sprečavaju da budu i slobodni i pošteni, uobičajen je pritisak vlasti na opozicione stranke, korupcija ima tendenciju da bude široko rasprostranjena, vladavina prava je slaba, kao i civilno društvo. Tipično za ove režim je “uznemiravanje i pritisak na novinare”, a pravosuđe nije nezavisno.

Stanje demokratije po državama je ocjenjivano u pet kategorija: izborni proces i pluralizam, funkcionisanje vlasti, političko učešće, demokratska politička kultura i građanske slobode.

Po kategorijama, Crna Gora ima najbolju ocjenu za izborni proces i pluralizam, 8,75.

Funkcionisanje vlasti je ocijenjeno sa 7,14, građanske slobode sa 7,06, političko učešće sa 6,67, građanske slobode, 7,06, a politička kultura sa 3,75.

Najbolja ocjena do sada

U ovogodišnjem izvještaju, Crna Gora je dobila najbolju ocjenu do sada. Najbolji rezultat do sada (6,57) zabilježen je 2006. godine, kada je obnovljena nezavisnost države, da bi taj indeks padao sve do 2014. kada je zabilježena najgora ocjena od 4,78.

Od tada indeks demokratije raste, pa je za 2022. godinu Crna Gora imala ocjenu demokratije od 6,45, za 2021. godinu 6,02, za 2020. godinu 5,77, a za 2019. godinu 5,65.

Najbolje ocijenjena Slovenija, najgore BiH

Od zemalja regiona, najbolje je rangirana Slovenija na 31. mjestu, sa ocjenom 7,75. Slijede Crna Gora na 52. mjestu (6,67), Hrvatska na 58. mjestu (6,50), Srbija na 64. mjestu (6,33), Albanija na 66. ima ocjenu 6,28, Sjeverna Makedonija na 72. (6,03), dok je najgoru ocjenu dobila Bosna i Hercegovina 5,00 i nalazi se na 94. mjestu. Kosovo nije obuhvaćeno izvještajem.

Bonus video: