Bečić: Crna Gora ubrzano korača ka EU

"Ulažemo ogromne napore da bismo iskoristili istorijsku šansu koja nam se ukazala", kazao je potpredsjednik Vlade, koji se sastao sa specijalnim izaslanikom Francuske za Zapadni Balkan, Reneom Trokazom

1639 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Rezultati koje je Vlada postigla u prvih 100 dana rada pokazuju da Crna Gora ubrzano korača ka Evropskoj uniji (EU), ocijenio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

On se danas, kako je saopšteno iz Vlade, sastao sa specijalnim izaslanikom Francuske za Zapadni Balkan, Reneom Trokazom.

Bečić je informisao sagovornika da je za prvih 100 dana Vlada uspjela da dinamizira evropski put i deblokira ključne institucije, poput Vrhovnog državnog tužilaštva, Sudskog savjeta, Ustavnog suda i Centralne banke.

On je istakao je da je Crna Gora postala prva država u regionu Zapadnog Balkana koja je ratifikovala sva četiri sporazuma koji proizilaze iz Berlinskog procesa.

„Rezultati koje smo postigli pokazuju da Crna Gora ubrzano korača ka EU koja je, uz kredibilno NATO članstvo, naše strateško opredjeljenje“, rekao je Bečić.

On je kazao da su svi kapaciteti Vlade usmjereni na ispunjavanje privremenih mjerila, kako bi se nakon toga krenulo sa zatvaranjem velikog broja poglavlja.

„Iz tog razloga ulažemo ogromne napore da bismo iskoristili istorijsku šansu koja nam se ukazala“, kazao je Bečić.

On je naglasio da je prioritet Vlade beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije, a u prilog tome, kako je naveo, govore i impresivni rezultati.

Bečić je kazao da bezbjednosni sektor, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvo (SDT) i nadležnim tužilaštvima, postiže izvanredne rezultate.

„Svakodnevne akcije, procesuiranja, hapšenja do skoro nedodirljivih, ali i brojinih policijskih službenika, zapljene, razbijanja krijumčarskih lanaca, potvrđuju da čišćenje kriminala i korupcije iz svih pora društva, jačanje institucija i izgradnja sistema u kojem konačno nema zaštićenih, magistralni su pravci naše politike“, dodao je Bečić.

bečić trokaz
foto: Vlada Crne Gore

On je kazao da su politički performansi i pokušaji stvaranja negativne slike o bezbjednosnom sektoru, zapravo bili pokušaji da se skrene fokus sa suštine i nastavka akcija Sektora za borbu protiv kriminala, Specijalnog policijskog odeljenja, SDT-a i drugih policijskih i tužilačkih struktura.

„Međutim, kao što vidimo, pokušaji su bili bezuspješni i vrlo lako osujećeni od građana, a akcije koje su uslijedile pokazuju još veću beskompromisnost i odlučnost u partnerskom odnosu bezbjednosnog sektora i tužilaštva sa ciljem izgradnje pravne države koja je jača od svakog pojedinca i kriminalne grupe”, rekao je Bečić.

Trokaz je, kako je saopšteno, istakao da Francuska imenovanjem specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan želi da pomogne zemljama regiona u ubrzanju procesa pridruživanja EU.

Navodi se da je Trokaz pohvalio postignute rezultate.

„Obavljate odličan posao i francuske vlasti su pozitivno iznenađene rezultatima koje ste ostvarili za ovako kratko vrijeme“, rekao je Trokaz.

On je, govoreći o popisu, rekao da način na koji je sproveden, uprkos specifičnostima Zapadnog Balkana, može da služi kao primjer drugim zemljama regiona.

Bonus video: