Konsultacije o ambasadorima u četvrtak sa Milatovićem

Predsjednik države ranije naglasio da Crna Gora na mnogim važnim međunarodnim adresama nema ambasadore i da je to veoma važno i hitno pitanje koje se mora zajednički otvoriti i dogovoriti

15226 pregleda 12 komentar(a)
Vlada predlaže ambasadore, pa mišljenje daju odbor i predsjednik države: Spajić i Milatović, Foto: BORIS PEJOVIC
Vlada predlaže ambasadore, pa mišljenje daju odbor i predsjednik države: Spajić i Milatović, Foto: BORIS PEJOVIC

Konsultacije predstavnika Vlade sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem oko imenovanja nedostajućih ambasadora, trebalo bi da se održe u četvrtak, saznaju “Vijesti”.

Premijer Milojko Spajić je juče kazao da će ambasadori vrlo brzo biti postavljeni i da će tim povodom biti održane i konsultacije sa predsjednikom države, što ranije nije bio slučaj.

“Imaćemo kvalitetna rješenja. Nadamo se da ćemo popuniti ambasadorska mjesta”, rekao je Spajić na konferenciji za novinare u vili “Gorica”, gdje se sastao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O’Brajenom.

On je dodao da su ranije mnoge druge stvari unilateralno predlagane.

“Mislim da mi usvajamo nova pravila gdje ćemo predočiti ta rješenja. Prije toga su ljudi dolazili sa gotovim rješenjima na pres konferencije. To se više neće dešavati. poštovaćemo procedure. Nadam se da ćemo popuniti sva ambasadorska mjesta koja su sada bitna. Postoje ključna mjesta koja je potrebno popuniti što prije da bismo pojačali naše napore na evropskom putu i ubijeđen sam da će predsjednik imati potpuno razumijevanje za to”, rekao je Spajić.

“Vijesti” su nedavno objavile da su između partija na vlasti počeli razgovori o popunjavanju diplomatske mreže s političke kvote. Politički će biti postavljeno 12 diplomata, od kojih će Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP) predložiti četiri. Dvije stranke dogovorile su da NSD-u pripadnu mjesta u Pekingu, Atini i Beogradu, a DNP-u u Moskvi.

Pokret Evropa sad predložiće, između ostalog, ambasadora u SAD, a Demokrate u Sloveniji. Dvije albanske koalicije navodno su zainteresovane za pozicije u Prištini i Tirani.

“Vijesti” saznaju da je predviđeno da se Milatović upozna sa predlogom liste kandidata za ambasadora u četvrtak, ali da se konsultacije neće tada završiti. “To je tek početak procesa”, rekao je izvor upoznat sa planiranim konsultacijama.

Drugi izvor rekao je da će u četvrtak, pored ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića, na konsultacijama sa šefom države učestvovati i premijer Spajić, kao i vjerovatno još ljudi, ali da “konačan format nije utvrđen”.

Milatović je 11. decembra kazao da Spajićeva Vlada ignoriše njegovu inicijativu za održavanje konsultacija za popunjavanje mjesta u diplomatskoj mreži.

On je tada naglasio da Crna Gora na mnogim važnim međunarodnim adresama nema ambasadore i da je to veoma važno i hitno pitanje koje se mora zajednički otvoriti i dogovoriti. Podsjetio je i da Vlada predlaže ambasadore, nakon čega mišljenja daju nadležni odbor Skupštine i predsjednik države.

“To je važno pitanje o kojem treba da se dogovorimo. Jedan poziv Vladi i svim akterima u tom procesu da dođu na vanjskopolitičke konsultacije na koje su uredno pozvani od predsjednika države”, kazao je tada Milatović, apelujući na Vladu da pokaže ozbiljnost i odgovornost u odnosu na to pitanje.

Iz Milatovićevog kabineta je “Vijestima” početkom decembra saopšteno da je veoma važno da se konsultacije održe zbog pravljenja strategije koja se tiče izbora Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija od 2026. godine, “što bi bila kruna diplomatskog predstavljanja države”.

Prema podacima koji su “Vijestima” dostavljeni u avgustu prošle godine, Crna Gora ima ambasadore na samo 11 adresa u svijetu, dok je otpravnici poslova predstavljaju u 22 države, dvaput više.

Prema tim podacima, Crna Gora je imala ambasadore u tek sedam zemalja - Belgiji, Grčkoj, Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Rusiji, Turskoj i Francuskoj, te u četiri misije pri EU, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama (Ženeva), OEBS-u i Savjetu Evrope. U međuvremenu je povučena i ambasadorka iz Sjeverne Makedonije.

Kad je riječ o otpravnicima poslova, oni predstavljaju Crnu Goru u nekim od globalno najvažnijih političkih i finansijskih centara, poput Vašingtona, Pekinga, Londona, Berlina i Abu Dabija, a nalaze se i u gotovo cijelom okruženju - Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Albaniji, Kosovu i Sloveniji.

Dok je novi ambasador Srbije u Crnoj Gori Nebojša Rodić zvanično 2. februara stupio na dužnost, nakon primopredaje akreditivnih pisama crnogorskom predsjedniku, diplomatska misija Crne Gore u Beogradu i dalje funkcioniše preko otpravnika poslova Predraga Mitrovića.

Na nivou otpravnika, zemlja je predstavljena i u Austriji, Mađarskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Španiji, Holandiji, Ukrajini, Argentini, Suverenom malteškom viteškom redu, te stalnoj misiji pri UN-u (Njujork).

Bonus video: