Milović - Grlić Radman: Snažna podrška Hrvatske u procesu integracije Crne Gore u EU

"Zajednički stav dva ministra je da neriješena pitanja dvije zemlje žele da rješavaju kroz bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju, vodeći se principima prijateljstva, dobrosusjedstva i strateškog partnerstva u evroatlantskim integracijama", navodi Ministarstvo pravde

6756 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Ministarstvo pravde
Foto: Ministarstvo pravde

Crna Gora ima snažnu podršku Hrvatske u procesu integracije naše države u Evropsku uniju, zaključak je sastanka ministra pravde Andreja Milovića i hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana.

"Odnosi moraju biti temeljeni na dobrosusjedstvu dvije zemlje, čemu znatno doprinosi stav zvaničnog Zagreba da u ispunjavanju evropskih zadataka treba pojedinačno mjeriti učinak svake zemlje, a naš učinak na tom planu je najveći od svih zemalja koje apliciraju za članstvo u EU“, kazao je Milović.

Ministarstvo pravde je saopštilo da su Milović i Grlić Radman saglasni u ocjeni da su odnosi Crne Gore i Hrvatske veoma dobri, da ih karakteriše redovan politički dijalog i česti susreti zvaničnika dvije države na svim nivoima. Odnose dvije zemlje, rečeno je na sastanku, prožima i zajednička evropska i evroatlantska persprektiva. Sve to, po ocjeni ministara, predstavlja odličan temelj za unapređenje i intenziviranje odnosa dvije države u svim oblastima od obostranog interesa.

Milović Grlić Radman
foto: Ministarstvo pravde

„Za nas je od fundamentalne važnosti saradnja u EU integracijama. Hrvatska je jedini naš susjed koji je članica EU. Njeni dosadašnji uspjesi i iskustva na tom planu su ozbiljan podstrek i inspiracija za zahtjevne reforme i zadatke koji su pred nama“, ocijenio je Milović.

Milović je naglasio da Crna Gora preduzima snažne korake na polju procesuiranja ratnih zločina jer, kako je istakao, nove generacije moraju nesmetano sarađivati, "a jedini ispravan put za to jeste individualizacija ratnih zločina kako bi se dokinula svaka loša percepcija kolektiviteta".

Milović Grlić Radman
foto: Ministarstvo pravde

"Zajednički stav dva ministra je da neriješena pitanja dvije zemlje žele da rješavaju kroz bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju, vodeći se principima prijateljstva, dobrosusjedstva i strateškog partnerstva u evroatlantskim integracijama", navodi se u saopštenju.

Milović je u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj, povodom učešća na međunarodnoj konferecniji „Budućnost proširenja EU: pravosuđe i temeljna prava“, gdje je, kako se navodi, ostvario "niz veoma važnih bilateralnih susreta", od kojih je susret sa hrvatskim ministrom vanjskih i evropskih poslova "svakako jedan od najvažnijih".

Bonus video: