MEP očekuje završna mjerila za poglavlja 23 i 24 u junu

Zenović rekao da je nivo optimizma na nivou EU, kada je u pitanju Crna Gora, značajno veći nego što je to bio slučaj ranije. “Sve zavisi od nas u ovom trenutku", kazao je on.

5660 pregleda 3 komentar(a)
Gorčević, Zenović i Kovačević, Foto: CDT
Gorčević, Zenović i Kovačević, Foto: CDT

Ministarstvo evropskih poslova (MEP) očekuje da će Crna Gora u junu dobiti završna mjerila za poglavlja 23 i 24, nakon čega možemo krenuti u zatvaranje pojedinačnih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), ocijenjeno je u podkastu “Akcija” Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

“Očekujemo da se u junu desi Međuvladina konferencija, u toku belgijskog presjedavanja, i da na toj konferenciji dobijemo usvojeni izvještaj IBAR o ispunjenosti privremenih mjerila. I naravno, to je sada vjerovatno tehnička stvar, gdje bismo od Komisije dobili i završna mjerila. Tome stremimo, da dobijemo IBAR, jer to znači da već neka spremna poglavlja možemo zatvoriti, da nemamo prepreku da zatvaramo dalja poglavlja, budući da nova metodologija podrazumijeva da nema zatvaranja novih poglavlja dok se ne ispune privremena mjerila 23-24", kazao je glavni pregovarač sa EU Predrag Zenović, kako je saopštio CDT.

Dodao je da je nivo optimizma na nivou EU, kada je u pitanju Crna Gora, značajno veći nego što je to bio slučaj ranije.

“Sve zavisi od nas u ovom trenutku. Na Međuvladinoj konferenciji kojoj smo prisustvovali, zaista su poslati nevjerovatno pozitivni signali ka Crnoj Gori. Vjerovatno i zbog njene spoljne politike i zbog usaglašavanja sa bezbjednosnom politikom EU, ali i zbog vrlo važnih imenovanja koja su postavila funkcionalnost političko-institucionalnog sistema Crne Gore”, rekao je Zenović.

On je ukazao da je Međunarodna konferencija izraz volje država članica koje u krajnjem odlučuju o Izvještaju o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) i o članstvu država koje imaju status kandidata, iskazujući očekivanja o progresu Crne Gore na narednoj konferenciji.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je kazala da je taj resor napravio sjajne rezultate, te da je upravo ministarstvo na čijem je čelu dalo najveće rezultate tokom sto dana rada Vlade, saopštio je CDT.

Rekla je da su evropske integracije prioritet rada Vlade i parlamenta, da su u prethodnom periodu uspjeli da kompletiraju cijelu pregovaračku strukturu koja će, kako je kazala, u narednih mjesec imati i prve sjednice i praviti planove za naredni period.

“Sve kreće od političke volje koju smo pokazali u prvih tri mjeseca. Pitanje evropskih integracija je pitanje svih nas, samo ako radimo zajedno uspjeh je zagarantovan”, kazala je Gorčević i dodala da Evropska komisija (EK) očekuje dijalog i političku spremnost.

Demokratizacija institucija neće doći “sama od sebe”

Govoreći o demokratizaciji institucija, Gorčević je kazala je da to nije nešto što će doći samo od sebe, već da se na tome mora raditi.

“Mislim da nije ni zrelo ni mudro počinjati takve procese nakon 100 dana vlade. Moramo i sami da vidimo neke izazove i da vidimo potrebe građana. Mislim da je za neka pitanja potrebno da prođe i godinu dana”, dodala je ministarka.

Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju se osvrnula na primjere predlaganja i usvajanja zakona od strane parlamenta u prethodnom periodu, a koji su, istakla je, bili suprotni preporukama Evropske komisije ili Venecijanske komisije.

Odgovarajući na pitanje ima li MEP mehanizam da se ovakve situacije zaobiđu, ministarka je kazala da u prethodnom periodu nije postojala nikakva namjera da se zaobiđe EU regulativa.

“Ne možemo da obećamo da nam neće nešto promaći, ko radi taj i griješi. Možda smo se malo istrčali iz neznanja, nedovoljne provjere ili nedostataka komunikacije”, pojasnila je Gorčević.

Ona je navela da je fokus na poglavljima 23 i 24, ali da se uporedo radi i na drugim poglavljima.

Ministarka je dodala i da treba uključiti opoziciju u cijeli proces.

“Drago mi je da su podržali neka imenovanja, jer su na taj način podržali put evropskih integracija, ne deklarativno već suštinski”, dodala je ona.

Proces EU integracija nije "štrikiranje zadataka"

Zenović je, komentarišući Nacrt Strategije reforme pravosuđa s pratećim akcionim planom, rekao da proces evropskih integracija ne smije biti “štrikiranje određenih zadataka”, već da podrazumijeva stvarnu posvećenost reformi sistema.

“To je jedan proces transformacije društva i istinske reforme i on u svakom svom segmentu to mora da bude. Ako su nama sad Strategija i zakon privremeno mjerilo, nama će završno mjerilo biti puna implementacija. I ako sada nešto pretrčimo, to će nas sačekati”, naveo je Zenović.

Na pitanje da li imaju političku i administrativnu podršku u pregovaračkom procesu, glavni pregovarač sa EU je kazao da je u dosadašnjem iskustvu na toj poziciji svjedočio predusretljivosti i otvorenosti službenika.

Postoji administrativna i službenička apatija koja je, kako je kazao, prirodna za dug proces pregovora, ali i da u Crnoj Gori postoji institucionalna memorija, znanje i dovoljno kapaciteta za taj proces.

Bonus video: