Laković - Stijepović: Crna Gora učvrstila mjesto predvodnika u EU integracijama

Šef i član Delegacije Skupštine Crne Gore u PS NATO, Duško Stjepović i Miodrag Laković, učestvovali na Zajedničkom sastanku više komiteta u okviru PS NATO, koji je od ponedjeljka do danas održan u Briselu

3794 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora je, zbog odlučnih i brzih rezultata nove parlamentarne većine i Vlade, učvrstila mjesto predvodnika u evropskim intergracijama, poručeno je sa sastanka komiteta u okviru Parlamentarne skupštine (PS) NATO.

Šef i član Delegacije Skupštine Crne Gore u PS NATO, Duško Stjepović i Miodrag Laković, učestvovali na Zajedničkom sastanku više komiteta u okviru PS NATO, koji je od ponedjeljka do danas održan u Briselu.

Stjepović je, kako je saopšteno iz Skupštine, u sjedištu NATO-a bio na sastanku sa stalnim predstavnicima u Sjeverno Atlantskom Savjetu, kojem su prisustvovali članovi švedske delegacije, Biroa, predsjedavajući komitetima, kao i delegacija iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Navodi se da je tokom drugog dana sastanka govorio predsjednik PS NATO Mihal Šerba, kao i stalna predstavnica Belgije u Alijansi Arian Petridis.

Dodaje se da je organizovan i panel na temu „Pogled NATO na strategije za jug“, tokom koje je u kontekstu dešavanja bezbjednosnog karaktera na jugu ukazano na aktuelna dešavanja, potencijalne izazove i opasnosti, sa posebnim osvrtom na pitanje nalaženja djelotvornih rješenja na planu globalne bezbjednosti.

Iz Skupštine su rekli da je za crnogorsku delegaciju najvažnija i nezaobilazna tema u svijetlu agresije Rusije na Ukrajinu, bila „Evropska unija (EU) - Politika susjedstva i proširenja: ažuriran pogled“.

odbor
foto: Skupština Crne Gore

Kako su kazali, tokom dijaloga je ukazano na važnost kontinuirane i snažne podrške, i podsticaja politike proširenja EU, saglasno standardima i principima koje imaju za cilj da svim članicama evropske zajednice obezbjede budućnost bolju po širokom spektru pitanja od vitalnog značaja.

"U kontekstu pitanja proširenja EU i napretka pojedinih država, istaknuto je da je Crna Gora, usljed odlučnih i brzih rezultata nove parlamentarne većine i nove Vlade, definitivno učvrstila svoje mjesto predvodnika u EU intergracijama“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su predstavnici zajednice evropskih država veoma entuzijastični u pogledu bržeg približavanja Crne Gore EU.

"Učesnici sastanaka su istakli da očekuju da će države kandidati za članstvo u EU održati punu posvećenost poštovanju demokratije, osnovnih prava i vrijednosti, kao i vladavini zakona na sveukupnom planu, a koji je u interesu svih njihovih građana“, dodaje se u saopštenju.

Kredibilitet tih obaveza, kako se navodi, zavisi od smislenog sprovođenja neophodnih reformi i postizanja rezultata potkrijepljenih jasnom i dosljednom primjenog zakona.

Iz Skupštine su kazali da je posebnu pažnju tokom sastanku privukla tema “Vojni prioriteti NATO“, na kojoj se učesnicima sastanka obratio predsjednik Vojnog odbora te međunarodne organizacije Rob Bauer.

U tom dijelu sastanka razgovarano je o raketnoj i protivvazdušnoj zaštiti NATO-a, najnovijim tehnološkim rješenjima za djelovanje NATO vazduhoplovnih snaga, aktuelnim izazovima u kontekstu iznijetog pitanja, kao i o pitanjima potencijalnih opasnosti za bezbjednost na globalnom planu.

Iz Skupštine su kazali da je Zajednički sastanak komiteta PS NATO rezervisan za delegacije država članica Sjeverno-atlantskog saveza, koji predstavlja priliku učesnicima da razviju dijalog sa predstavnicima NATO-a i drugih organizacija sa sjedištem u Belgiji, po aktuelnim temama iz oblasti bezbjednosti i odbrane.

Bonus video: