Pižurica: Za hapšenja isključivo zaslužan SDT, a ne političari

Prema njegovim riječima zalagati se istovremeno za depolitizovano pravosuđe, a koristiti, kako je kazao, zasluge SDT-a u marketinške svrhe bilo koje partije ne može biti održivo

5308 pregleda 15 komentar(a)
Pižurica, Foto: Pokret Evropa sad
Pižurica, Foto: Pokret Evropa sad

Poslednja hapšenja po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i njegovog tima, koja imaju svoj kontinuitet još od kada je glavni specijalni tužilac (GST) Vladimir Novović preuzeo funkciju, jeste dokaz da tužilaštvo radi profesionalno i nezavisno.

To je kazao poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Miloš Pižurica.

"Potreba pojedinih političara da sebi pripišu tuđe zasluge, pogotovo akcije SDT-a u velikoj mjeri ugrožavaju elementarni demokratski i ustavni postulat da pravosuđe mora biti nezavisno od političkog uticaja", poručio je Pižurica.

Prema njegovim riječima zalagati se istovremeno za depolitizovano pravosuđe, a koristiti, kako je kazao, zasluge SDT-a u marketinške svrhe bilo koje partije ne može biti održivo.

"Dakle, na izvršnoj vlasti je da podrži akcije, ali prije svega obezbijedi bolje uslove, dok partije moraju biti suzdržane u pripisivanju tuđih zasluga, ako se zalažu za depolitizovano pravosuđe", dodao je.

Pižurica je naglasio da nakon što je zakonodavna vlast kompletirala imenovanja u pravosuđu, "od izvršne očekujem da unaprijedi uslove rada prije svega SDT-a.To je najbolji odgovor onima koji su manipulisali javnost da će 44. Vlada stopirati borbu protiv organizovanoog kriminala i korupcije. Kao što se javnost može uvjeriti taj proces je nezaustavljiv."

Bonus video: