"Cilj da ambasadori kvalitetno zastupaju interese Crne Gore, izbor da bude kvalitetan i profesionalan"

Održane konsultacije o spoljnoj politici, između ostalog Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo da pripremi informaciju o kandidaturi Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a

11573 pregleda 10 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 22.02.2024. 13:27h

Izbor ambasadora mora biti kvalitetan i profesionalan proces, a cilj je Vlade i predsjednika države da personalna rješenja budu ona koja će kvalitetno zastupati interese Crne Gore u drugim zemljama, zaključak je konsultacija o spoljnoj politici, koje su danas održali predsjednik države Jakov Milatović, premijer Milojko Spajić i ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

Nastavak razgovora i donošenje odluka na ovu temu uslijediće u daljoj proceduri, a nakon detaljnog upoznavanja predsjednika države sa izloženim predlozima, navodi se u zajedničkom saopštenju kabineta Milatovića i Spajića.

"Podsjećamo da su konsultacije predsjednika sa predstavnicima Vlade od vitalnog značaja za vanjsku politiku Crne Gore, posebno imajući u vidu da je potrebno dodatno ubrzati proces EU integracija, učvrstiti poziciju u NATO savezu i intenzivirati regionalnu saradnju", piše u saopštenju.

sastanak spoljna politika, Milatović i Spajić, Milojko Spajić, Jakov Milatović
foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Kazali su da je jedna od tema današnjih konsultacija bila je i koordinacija institucija u narednom periodu kada su u pitanju spoljni ciljevi i međunarodni događaji.

Na sastanku je zaduženo Ministarstvo vanjskih poslova da pripremi informaciju o kandidaturi Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 2026. i 2027. godine.

Ivanović je nakon sastanka izjavio da je sastanak bio konstruktivan.

Spajić je prije tri dana kazao da će ambasadori vrlo brzo biti postavljeni i da će tim povodom biti održane i konsultacije sa predsjednikom države, što ranije nije bio slučaj.

Bonus video: