Pavličić: Sačekaću obrazloženje odluke Ustavnog suda i prezentovati ga međunarodnim sudskim instancama

“Iz zaista čisto formalnog saopštenja koje je na svom sajtu objavio Ustavni sud, nejasno je kakva je odluka bila predložena danas i za šta je glasalo pet sudija i ko su tih pet sudija. I dalje želim da vjerujem da su sudije koje su imale većinsko razmišljanje rukovodile zakonom, Ustavom i praksom...”, kazala je Pavličić

9592 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Bivša zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić rekla je da će sačekati obrazloženje odluke Ustavnog suda, koji danas nije prihvatio inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe o zastupniku, i to prezentovati međunarodnim sudskim instancama koje će o tome dati svoj pravni sud.

Ustavni sud nije na današnjoj sjednici donio odluku o inicijativi za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, jer je pet od ukupno sedam sudija bilo protiv. Tom sudu podnijeto je više inicijativa za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe, ali su one spojene u jedan predmet. Inicijativu je podnijela i Pavličić.

“Iz zaista čisto formalnog saopštenja koje je na svom sajtu objavio Ustavni sud, nejasno je kakva je odluka bila predložena danas i za šta je glasalo pet sudija i ko su tih pet sudija. I dalje želim da vjerujem da su sudije koje su imale većinsko razmišljanje rukovodile zakonom, Ustavom i praksom ustavnih sudova regiona, da su služile vladavini prava”, kazala je Pavličić "Vijestima".

U suprotnom, kako je dodala, ako je pet sudija danas imalo stav da je inicijativa neprihvatljiva, jasno je da nije pravna argumentacija, Ustav i zakon ono što je te sudije rukovodilo.

"Sačekaćemo i vidjeti. Iako se danima u javnosti pominju informacije koje se tiču statusa određenog broja sudija Ustavnog suda i njihovog interesa s tim u vezi, želim da vjerujem da to nije rukovodilo niti jednog sudiju Ustavnog suda”, kazala je Pavličić.

Pavlićić je rekla da, potpuno sigurna u pravnu argumentaciju svoje inicijative bez ikakve spekulacije da se odredba Uredbe ne može retroaktivno primijeniti, spremno će sačekati obrazloženje odluke US i to prezentovati međunarodnim sudskim instancama koje će o tome dati svoj pravni sud.

“U pravu i primjeni zakona ‘politička komercijala ne postoji’ ili kako je to čuveni njemački umjetnik i filozof rekao ‘Znanje i pravda govore dok neznanje i nepravda urliču”, poručila je Pavličić.

Bonus video: