Milo Božović misli i na političke partije: Iz gradske kase skoro 380.000 eura

Odluku o visini budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada političkih partija za 2024, u koju su “Vijesti” imale uvid, Božović je potpisao u ponedjeljak, 19. februara, u spuškom Istražnom zatvoru

12875 pregleda 28 reakcija 26 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa jedne od ranijih sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović donio je odluku o finansiranju političkih partija, kojom je dao zeleno svjetlo da se iz gradske kase za rad stranaka koje imaju odbornike u parlamentu ove godine izdvoji gotovo 380 hiljada eura.

Odluku o visini budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada političkih partija za 2024, u koju su “Vijesti” imale uvid, Božović je potpisao u ponedjeljak, 19. februara, u spuškom Istražnom zatvoru.

Od ukupno predviđenih 379.885 eura, za rad koalicije “Budva na prvom mjestu - Milo Božović - DF” koju je prvi čovjek Budve predvodio na minulim lokalnim izborima, opredijeljeno je 186.277,54 eura.

Milo Božović
Milo Božovićfoto: Boris Pejović

Koalicija okupljena oko DPS-a “Jedinstveni za Budvu” iz budžeta će ove godine dobiti 100.736 eura, Demokratama je predviđen iznos od 48.666 eura, Socijalističkoj narodnoj partiji je pripalo 22.102 eura koliko je dobio i Građanski pokret URA.

Istog dana Božović je u Spužu potpisao i odluku o visini sredstava za finansiranje redovnog rada ženskih organizacija u političkim subjektima, kojom je predviđeno da se iz budžeta izdvoji 37.988 eura.

Odlukom je predviđeno da svaka od ženskih organizacija unutar pet političkih subjekata koji participiraju u lokalnom parlamentu dobiju po 7.597,70 eura.

Time je Božović nastavio intenzivan rad u Spužu, gdje mu se proteklih deset mjeseci, nakon što Viši sud da saglasnost, donose službena dokumenta na potpisivanje.

Viši sud je i sada odobrio da se unese set dokumenata koje je parafirao Božović, upravo u vrijeme dok je isti taj sud vratio na doradu Specijalnom tužilaštvu optužnicu protiv gradonačelnika Budve, kao člana narko policijskog kartela koji je švercovao kokain.

I dok Božović donosi odluke, dotle Budva prolazi kroz najtežu političku i institucionalnu krizu. Osim paralisanih opštinskih organa, čije funkcionisanje upravo zavisi od dokumenata koje se periodično odnose u Spuž na potpis, previranja u koaliciji koju je Božović predvodio i dalje ne jenjavaju, uprkos pozivima centrala partija iz Podgorice da sukobljene frakcije sjednu za sto i dogovore se.

Ostaje da se vidi da li će ubrzo biti zakazan nastavak prekinute 10. sjednice Skupštine opštine na čijem dnevnom redu je izbor potpredsjednice Opštine Jasne Dokić, aktuelne direktorke Vodovoda, koju je još početkom novembra za svoju zamjenicu predložio Božović.

Tri puta do sada sjednica je odlagana, posljednji put 16. februara, jer nema saglasja među 17 odbornika Božovićeve koalicije da izglasaju Dokić.

I jedna i druga strana se međusobno optužuju da su krivci što je grad paralisan i što praktično ne mogu da se održavaju sjednice Skupštine opštine.

Bonus video: