Koprivica: Vlada spremna da u rad Savjeta za borbu protiv korupcije pozove američke eksperte

Koprivica se sastao sa zamjenicom ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država i direktoricom kancelarije Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL) u Crnoj Gori Nikol Otala i predstavnicima tog Biroa

10397 pregleda 8 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore spremna je da u rad Savjeta za borbu protiv korupcije pozove američke eksperte, kako bi se direktno uključili u projekte koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kazao je njen potpredsjednik Momo Korpivica.

Koprivica se sastao sa zamjenicom ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država i direktoricom kancelarije Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL) u Crnoj Gori Nikol Otala i predstavnicima tog Biroa.

Kako je saopšteno iz kabineta potpredsjednika Vlade, predstavnici Biroa su upoznati da će se kontinuirano raditi na jačanju međuresorske saradnje svih organa koji djeluju u borbi protiv korupcije.

„Na način što će se u okviru Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije obrazovati operativni timovi na nižem nivou, sačinjeni od eksperata koji će direktno, uz podršku međunarodnih partnera, raditi na tekstu Strategije i akcionog plana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Koprivica, imajući u vidu da jačanje vladavine prava čini okosnicu oba procesa, upoznao sagovornike sa aktivnostima Vlade na planu zakonodavne reforme.

Iz kabineta potpredsjednika su ukazali da je na nivou Vlade, obrazovana međuresorska radna grupa, koja radi na izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju korupcije, a čiji je zadatak da implementira preporuke Savjeta Evrope i Evrpske komisije, te dostigne najveće standarde u ovoj oblasti.

„Koprivica je istakao da je Vlada spremna da u rad Savjeta pozove eksperte SAD-a kako bi direktno dali doprinos na samim sjednicama Savjeta i u radu radnih grupa“, navodi se u saopštenju.

To bi, dodaje se, značilo priliku da strani eksperti direktno prate potencijalne projekte bitne za oblast korupcije i organizovanog kriminala, kao i primjenu postojećih projekata kojima Ambasada SAD pruža podršku.

Iz kabineta Koprivice su kazali da je na sastanku je bilo riječi i o Strategiji za transnacionalni organizovani kriminal.

U saopštenju se navodi da je kabinet potpredsjednika Vlade zahvalio ICITAP programu pri Ambasadi SAD na podršci u izradi navedenog dokumenta

„Iz Kabineta je istaknuto da je u pitanju Strategija koja je prioritet Vlade i naglašeno da neće biti preklapanja sa Strategijom za borbu protiv korupcije, što u krajnjem i onemogućava Vladina metodologija za izradu strateških dokumenata“, kaže se u saopštenju.

Kako se ističe, Vlada vidi mogućnost da Ambasada SAD obezbijedi podršku kroz organizaciju obuka u oblasti finansijskih istraga, pranja novca i oduzimanja nezakonito stečene imovine.

„Pomoć SAD u ovim oblastima, bazirana na najboljoj praksi i standardima EU i Savjeta Evrope, kao i na presudama Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na oduzimanje imovine, može biti korisna za tužioce, sudije i policijske službenike“, ocijenili su iz kabineta Koprivice.

Koprivica je, kako je saopšteno, pozvao predstavnike SAD da uključe svoje eksperte u rad operativnih timova koje će obrazovati Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, gdje će biti u prilici da direktno uoče koji su to projekti od značaja za CG, a tiču se borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Istaknuta je važnost nastavka saradnje i podrške Ambasade SAD crnogorskim pravosudnim institucijama kako bi Crna Gora što prije ispunila svoje obaveze iz programa pristupanja EU“.

Bonus video: