Popa: Ruska invazija na Ukrajinu predstavlja egzistencijalnu prijetnju bezbjednosti Evrope

Ona je kazala da su zahvalni Crnoj Gori što je bila uz EU u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao osnove međunarodnog poretka

11166 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Popa, Foto: Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori
Popa, Foto: Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Ruska invazija na Ukrajinu predstavlja egzistencijalnu prijetnju bezbjednosti Evrope, kazala je šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i poručila da će Unije nastaviti da čini sve što je potrebno kako bi podržala Ukrajinu u tom ratu.

Ona je ukazala da je prošlo dvije godine od, kako je navela, ničim izazvanog napada Rusije na Ukrajinu.

"Ovaj rat agresije donio je tešku patnju ukrajinskom narodu i izvazvao nevjericu širom svijeta, utičući na sve nas. Inspirisani smo izuzetnom otpornošću Ukrajinaca i nepokolebljivom voljom da se bore za svoju slobodu", rekla je Popa u video obraćanju povodom druge godišnjice rata u Ukrajini.

Ona je istakla da je EU bila uz Ukrajinu od prvog dana, navodeći da je toj zemlji pruženo 85 milijardi eura u humanitarnoj, finansijskoj, ekonomskoj i vojnoj podršci.

Popa je podsjetila da je Ukrajina postala kandidat za članstvo u EU i da će uskoro započeti pregovore o pristupanju.

"Nastavićemo da činimo sve što je potrebno, koliko god bude potrebno, da podržimo Ukrajinu", poručila je Popa.

Ona je kazala da su zahvalni Crnoj Gori što je bila uz EU u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao osnove međunarodnog poretka.

Popa je istakla da se ovaj rat tiče svih.

"Ruska invazija, koja je već počela 2014. u Donbasu i Krimu, predstavlja egzistencijalnu prijetnju bezbjednosti Evrope. Ukrajinska bezbjednost je naša bezbjednost", zaključila je Popa.

Bonus video: