Leković: AI je tehnički napredak, Crna Gora mora balansirati između ekonomskih benefita i izazova u bezbjednosti

Učestvujući u radu Odbora za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu, poslanik Momčilo Leković imao je izlaganje na temu "Vještačka inteligencija – tehnološki pomak sa bezbjednosnim implikacijama"

1323 pregleda 2 komentar(a)
Leković (skroz desno), Foto: Demokratska Crna Gora
Leković (skroz desno), Foto: Demokratska Crna Gora

Iako je vještačka inteligencija (AI) nesumnjivo tehnički napredak, Crna Gora mora pažljivo balansirati između ekonomskih benefita i izazova u oblasti bezbjednosti, saopštio je poslanik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković.

Iz te partije je saopšteno da je Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala na 23. zimskom zasijedanju Parlamentarne skupštine (PS) Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Navode da je Leković je u svojstvu zamjenika člana delegacije tokom dnodnevne posjete Beču učestvovao na zajedničkim sjednicama kao i aktivnostima matičnog odbora.

"Učestvujući u radu Odbora za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu, poslanik Momčilo Leković imao je izlaganje na temu "Vještačka inteligencija – tehnološki pomak sa bezbjednosnim implikacijama". Leković je upozorio na izazove u oblasti sajber bezbjednosti, uz poseban osvrt na hakerski napad na državne institucije Crne Gore iz 2022. godine", piše u saopštenju Demokrata.

Momčilo Leković
foto: Demokratska Crna Gora

"Vještačka inteligencija predstavlja značajan tehnološki proboj sa širokim spektrom primjena, ali istovremeno nosi ozbiljne bezbjednosne implikacije i Crna Gora nije izuzetak. Dok se AI sve više integriše u različite sfere društva, od ekonomije do zdravstva, postavlja se pitanje kako se nositi sa potencijalnim rizicima. Jedan od ključnih aspekata jeste sigurnost podataka. Sa sveprisutnom upotrebom AI, velike količine osjetljivih informacija su dostupne i podložne zloupotrebama. Ono što smo primjetili u našoj zemlji jeste da Crna Gora mora prilagoditi svoje zakonodavstvo kako bi adekvatno regulisala sakupljanje, skladištenje i korišćenje podataka kako bi zaštitila privatnost građana", rekao je Leković.

On je podsjetio na masovne sajber napade na informacionu mrežu Vlade Crne Gore koji su počeli u avgustu 2022. godine, što je rezultiralo onemogućavanjem pristupa vladinim veb sajtovima, mejlovima, kao i drugim institucijama poput tužilaštva, sudova, pri čemu je dio podataka potpuno izgubljen.

"Ovaj napad je pokazao i dokazao da nam je potreban mnogo viši stepen zaštite. Na kraju, iako je vještačka inteligencija nesumnjivo tehnički napredak, Crna Gora mora pažljivo balansirati između ekonomskih benefita i izazova u oblasti bezbjednosti. Verujem da u našoj zemlji, kao i u Evropi i svijetu, postoji dovoljno svijesti i inteligencije da se ovaj tip tehnološkog napretka koristi isključivo u korist i za dobro svih", istakao je Leković u obraćanju.

Iz Demokratske Crne Gore su rekli da je Leković prisustvovao prijemu povodom 23. zimskog zasijedanja PS OEBS, na poziv predsjednika Nacionalnog savjeta Austrije Volfganga Sobotke, a takođe je kao zamjenik člana delegacije prisustvovao sastanku sa Kirijakosom Hađijanijem, potpredsjednikom i specijalnim predstavnikom PS OEBS za Jugoistočnu Evropu.

Bonus video: