Danas sjednica GO BS-a: Hoće da Ibrahimović ispostavi račune

Izvori iz Bošnjačke stranke tvrde da je šefu partije dostavljen zahtjev da se materijal za današnju sjednicu dopuni dokumentacijom o radu poslaničkog kluba, izvještajima o parlamentarnim i izborima u Tuzima, te završnim računima budžeta stranke

47645 pregleda 98 reakcija 40 komentar(a)
Tvrdi da zahtjeve funkcionera nije dobio: Ibrahimović, Foto: Luka Zeković
Tvrdi da zahtjeve funkcionera nije dobio: Ibrahimović, Foto: Luka Zeković

Dio funkcionera Bošnjačke stranke (BS) planira da na današnjoj sjednici Glavnog odbora (GO) partije zatraži od njenog lidera Ervina Ibrahimovića da im položi račune za vođenje stranke i za to što ona nije u vlasti, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Izvori iz BS-a tvrde da su ti funkcioneri navodno već dostavili Ibrahimoviću zahtjev da se materijal za sjednicu GO dopuni dokumentacijom o radu poslaničkog kluba partije, izvještajima o prošlogodišnjim parlamentarnim izborima i lokalnim izborima u Tuzima, te završnim računima budžeta stranke za 2021. i 2022. godinu.

Među onima koji su podnijeli zahtjev, navodno je nekoliko ljudi koji su obavljali važne državne funkcije.

Međutim, Ibrahimović je sinoć kazao “Vijestima” da zahtjev nije dobio.

“Po mojim informacijama, nije stigao takav zahtjev”, tvrdi on.

Jedan izvor “Vijesti” rekao je da će na sjednici biti zatraženo i utvrđivanje odgovornosti Nadzornog odbora BS-a zbog, kako tvrdi, rasipništva u partiji, dok je drugi naveo da bi trebalo da bude pokrenuto i pitanje stranačke članarine. Oba sagovornika tvrde da je planirano i pozivanje Ibrahimovića na odgovornost zbog propasti pregovora o ulasku BS-a u Vladu.

Sjednica GO biće održana u Bijelom Polju, s početkom u 17 sati. Na dnevnom redu je pet tačaka - aktuelna politička situacija, razmatranje i usvajanje odluke o budžetu BS-a za ovu godinu, razmatranje inicijative za podnošenje Skupštini predloga rezolucije o genocidu u Šahovićima, izbori i imenovanja, te tačka “razno”.

“Vijesti” su krajem oktobra prošle godine objavile da dio funkcionera i članova BS-a razmatra da od Ibrahimovića zatraži odgovornost za to što partija nije u Vladi. Njega dio kolega smatra najvećim krivcem za to što je stranka napustila izvršnu vlasti i preselila se u opoziciju. Oni ga, navodno, optužuju da je loše pregovarao o Vladi, da je bio netransparentan, odnosno da ih nije obavještavao o toku pregovora i da je radio isključivo za sebe.

Ibrahimović je izostanak iz vlasti pravdao time da BS nije mogao da podrži izbor Andrije Mandića za šefa Skupštine jer bi to značilo promjenu spoljnopolitičkog kursa države, te riječima da je s premijerom i liderom Pokreta Evropa sad (PES) Milojkom Spajićem dogovor nemoguć jer često mijenja planove.

BS je do sredine oktobra važio za izvjesnog konstituenta budućeg kabineta, ali je Spajić tada iznenada odustao od aranžmana s njima i dogovorio se s Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom (SNP), Albanskim forumom i Albanskom alijansom, uz parlamentarnu podršku Mandićeve koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Odnedavno se spekuliše da bi BS mogao da uđe u Vladu rekonstrukcijom, koja je planirana na proljeće i na jesen.

Ibrahimović je za šefa BS-a izabran u junu 2021. godine. U prethodnoj Vladi (koju je vodio Dritan Abazović) pokrivao je pozicije potpredsjednika za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija.

BS je na prošlogodišnjim državnim izborima osvojio 21.423 glasa, odnosno šest mandata, što je najbolji rezultat te partije od njenog osnivanja (2006. godine).

BS je dugo godina bio u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Bonus video: