Mandiću predali inicijativu za usvajanje rezolucije o genocidu nad Srbima u Vranešu 1906.

"Građani Vraneša izuzetno poštuju Vaša nastojanja i Vaša zalaganja da moramo praštati zločine iz prošlosti, moramo graditi društvo pomitrenja i suživota, graditi ekonomiju, obrazovanje, privredu, zdravstvo, zapošljavanje, radi boljeg života narednih generacija. Međutim, mora se znati da su građani Vraneša ponosni na svoj Vraneš", navodi se u dokumentu upućenom predsjedniku Skupštine

9648 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Zgrada Skupštine (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Zgrada Skupštine (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Udruženje građana Vraneš, Zavičajno udruženje Vranešana, mjesne zajednice Tomaševo i Pavino Polje, predali su danas predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću inicijativu za usvajanje rezolucije o "genocidu nad Srbima Vraneša 1906. godine" koji je, kako navode, počinjen "od strane Turaka, Bošnjaka, Muslimana".

Pojasnili su da je to uslijedilo nakon pobune protiv "aga i begova Vraneša".

"Za gušenje ove pobune, Porta određuje Šemsi-pašu Biševca od Rožaja (Čolovića), sa pet generala: divizijskog generala Šukri-pašu, divizijskog generala Osman Rifat-pašu, divizijskog generala Anveri-pašu, divizijskog generala Nuri-pašu, brigadnog generala Hasan-pašu, sa 14 bataljona i topovskom baterijom, (a uz to je izvršena mobilizacija redovne vojske i rezerve u Pljevljima sa Sulejman Haki-pašom, Sjenici, Novom Pazaru, Prijepolju, Bijelom Polju). Sve muslimansko iz okoline što je moglo pušku nositi s oružjem je krenulo na svoju pravoslavnu braću", piše u dokumentu.

Navode da se tada dogodilo, između ostalog, silovanje i ubijanje žena, ubijanje nedužne djece, starih i nemoćnih...

"Popalili su sledeća vraneška sela: Stožer, Kotlajiće, Krupice, Premćane, Vaškovo, Barice, Lijesku, Sokolac, Pisanu Jelu, Gorice, Brezu, Vodno, Maoče, Podborovu, Bliškovu, Ponikvice, Kovren, Grab i dr. Pored svega spaljenog, počinjeni su stravični zločini nad ženama, djecom i starim koji nijesu uspjeli da pobjegnu", piše u dokumentu.

Naveli su i detalje stradanja. U dokumentu nisu navedeni izvori tih podataka, kao ni podataka o broju i imenima žrtava. U dokumentu su imena većine od više od 120 navedenih žrtava, uz napomenu da su ubijeni "mnogi drugi", kao i da je "teško sve nabrojati, kao i brojna mjesna groblja srpskih vraneških žrtava".

Kazali su da je to dio "činjenica o zlodjelima počinjenim nad Srbima Vraneša" iz kojih, kako tvrde, "jasno proizilazi da je unaprijed planirana i sprovedena namjera da se pravoaslavni-srpski narod fizički uništi i nestane sa prostora Vraneša", te da zbog toga predlažu da parlament usvoji predloženu rezoluciju.

"Gospodine predsjedniče Skupštine Mandiću, građani Vraneša izuzetno poštuju Vaša nastojanja i Vaša zalaganja da moramo praštati zločine iz prošlosti, moramo graditi društvo pomitrenja i suživota, graditi ekonomiju, obrazovanje, privredu, zdravstvo, zapošljavanje, radi boljeg života narednih generacija. Međutim, mora se znati da su građani Vraneša ponosni na svoj Vraneš", navodi se u dokumentu upućenom šefu parlamenta.

Kazali su da Vranešani nisu "ni koljači ni genocidni ljudi", već građani koji žele "svakome pružiti ruku pomirenja, koji pamte, praštaju, ali ne zaboravljaju."

"Vranešani su pružili ruku pomoći i spasenja svojim komšijama muslimanima novembra 1924. godine spasavajući ih od osvetnika od Mojkovca, ali ne mogu dopustiti da njihovo mjesto bude obilježeno genocidom koji nije planiran niti počinjen! Građani Vraneša, potomci stradalnog, klanog i napaćenog srpskog naroda, poštovaće svaku odluku koju Skupština Crne Gore donese", zaključuje se u dokumentu koji potpisuju: predsjednik Udruženja građana Vraneš Momir-Momo Joksimović, predsjednik Zavičajnog udruženja Vranešana Svetislav Šestović, predsjednik Mjesne zajednice Tomaševo Veselin Gogić i predsjednik Mjesne zajednice Pavino Polje Slobodan Leković.

Bonus video: