Marković: Predmeti ratnih zločina jedan od prioriteta tužilaštva

Ibrahimović je istakao da je pitanje neriješenih ratnih zločina težak teret za proces pomirenja u Crnoj Gori i suočavanje sa prošlošću na bazi utvrdjenih istina i činjenica, kao i za vladavinu prava u Crnoj Gori

5417 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Bscg.me
Foto: Bscg.me

Predmet ratnih zločina biće jedan od prioriteta u radu Državnog tužilaštva, poručio je vrhovni državni tužilac Milorad Marković.

On je to kazao na sastanku sa predsjednikom Bošnjačke stranke (BS) Ervinom Ibrahimovićem i Alenom Bajrovićem, sinom stradalog Osma Bajrovića koji je deportovan iz Herceg Novog.

Marković je, kako je saopšteno iz BS-a, kazao da je je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) iniciralo kod Ministarstva pravde hitne izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), koje bi omogućile da se pred domaćim sudovima koriste dokazi izvedeni pred Međunarodnim krivičnim sudom i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom.

On je naveo da je VDT zatražilo da te izmjene uđu u proceduru tokom martovskog zasijedanja Skupštine.

“Marković je sagovornike upoznao i sa činjenicom da je VDT formiralo Radnu grupu za izradu Strategije za istraživanje ratnih zločina za naredni trogodišnji period, kao i da je svjestan protoka vremena, što je potkrijepio činjenicom da se sjutra obilježava 31 godina od zločina u Štrpcima”, kaže se u saopštenju.

On je naveo da će Državnom tužilaštvu jedan od prioriteta u radu biti predmeti ratnih zločina.

Ibrahimović je istakao da je pitanje neriješenih ratnih zločina težak teret za proces pomirenja u Crnoj Gori i suočavanje sa prošlošću na bazi utvrdjenih istina i činjenica, kao i za vladavinu prava u Crnoj Gori.

Bajrović je kazao da je predugo čekanje na pravdu nastavak traume za porodice stradalih u ratnim zločinima, kao i da protok vremena otežava istrage ratnih zločina i može dovesti do nekažnjivosti izvršilaca.

“Zajednički zaključak sastanka je da Crna Gora, kao pravna država, ali i žrtve i porodice žrtava stradalih u ratnim zločinima zaslužuju da se osvijetle zločini i događaji koji predatavljaju traumatične tačke iz zajedničke prošlosti svih u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: