Dodik "privatno" u Crnoj Gori

Iz Skupštine Crne Gore nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je Mandić pozvao Dodika da dođe u posjetu Crnoj Gori, da li će biti dočekan uz državničke počasti, kao ni koje će biti teme razgovora. Nije predviđen susret sa Spajićem i Milatovićem

35213 pregleda 193 reakcija 98 komentar(a)
Bez odgovora iz parlamenta je li Dodika pozvao Mandić: Dodik i Mandić, Foto: @MiloradDodik Tviter
Bez odgovora iz parlamenta je li Dodika pozvao Mandić: Dodik i Mandić, Foto: @MiloradDodik Tviter

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i premijer Milojko Spajić nemaju zvanične informacije o posjeti Crnoj Gori predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika, niti je od njih zvanično traženo da se sa njim sastanu.

To je “Vijestima” potvrđeno iz Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika i nezvanično iz kabineta premijera.

“Nemamo zvanične informacije o posjeti gospodina Dodika, niti je zvanično tražen sastanak sa predsjednikom Crne Gore”, odgovoreno je “Vijestima” iz Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika.

Iz kabineta premijera “Vijestima” je nezvanično saopšteno da su za Dodikovu posjetu saznali iz medija, te da nikakvi susreti nisu planirani.

Sa Dodikom će se danas susresti predsjednik Skupštine i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić. To je juče i zvanično saopšteno medijima iz Dodikovog kabineta, navodeći da će on danas boraviti u radnoj posjeti Crnoj Gori i da će se u 12 i 30 u Skupštini sastati sa Mandićem.

Iz Skupštine Crne Gore juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je Mandić pozvao Dodika da dođe u posjetu Crnoj Gori, da li će biti dočekan uz državničke počasti, kao ni koje će biti teme razgovora.

Dodik je u nedjelju veče na društvenoj mreži najavio da će danas ili sjutra doputovati u Crnu Goru.

“Republika Srpska se pokazuje kao važan sagovornik kako u regiji, tako i u sve više država bitnih na globalnom nivou. To pokazuju i uspješni razgovori koje sam imao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kazanju i predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom u Minsku. U narednim danima nastavljamo s ovakvom praksom i putujem u Crnu Goru, a krajem sedmice biću u Antaliji, na poziv prijatelja iz Turske”, napisao je Dodik na svom Instagram profilu.

Dodik nije saopštio sa kojim crnogorskim zvaničnicima će se sastati.

On je bio prvi zvaničnik iz regiona koji je Milatoviću čestitao pobjedu na predsjedničkim izborima aprila 2023. godine. Odnosi su narušeni nakon što je Milatović, u januaru ove godine, odbio poziv Dodika da prisustvuje proslavi neustavnog Dana RS, kazavši kako Podgorica poštuje BiH kao cjelovitu državu. Dodik je oštro reagovao poručujući Milatoviću da mu može biti zabranjeno da dođe u zvaničnu posjetu BiH.

Dodikov sin Igor, koji je novi organizacioni sekretar vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), je prije nekoliko dana saopštio da je sa Spajićem imao jako korektan odnos i da mu je pomagao da digne stranačku infrastrukturu u Crnoj Gori:

“I koji je dolazio u Banjaluku da podrži dan RS i koji se divio kako se borimo sa svim, nakon Eskobara dobije amneziju i izjavi kako je dan Srpske neustavan”, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Nasuprot odnosima sa Milatovićem i Spajićem, Dodik ima dobru saradnju sa funkcionerima nekadašnjeg Demokratskog fronta.

On je prošle godine Mandića odlikovao Ordenom časti sa zlatnim zracima “za priznat javni rad i dostignuća, kao i za zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Crne Gore i RS”.

Bonus video: