Milović - Kopman: Pristupanje EU glavni politički zadatak 44. vlade i taj cilj nema alternativu

"Znamo da se naš veliki trud i rad vidi i evidentira u Briselu i zato se sa velikm optimiznom nadamo da ćemo, već tokom belgijskog predsjedavanja, dobiti IBAR", poručio je Milović

4941 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo pravde
Foto: Ministarstvo pravde

Pristupanje Evropskoj uniji (EU) je glavni politički zadatak 44. Vlade Crne Gore i taj cilj nema alternativu, kazao je ministar pravde Crne Gore Andrej Milović koji se u Briselu sastao sa generalnim direktorom Direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

"Znamo da se naš veliki trud i rad vidi i evidentira u Briselu i zato se sa velikm optimiznom nadamo da ćemo, već tokom belgijskog predsjedavanja, dobiti IBAR", rekao je Milović

Milović je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, istakao da Crna Gora predano radi na ispunjavanju svih zadataka iz evropske agende.

"Milović, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Briselu i ima niz sastanaka sa visokim zvaničnicima administracije EU i vlade Belgije, rekao je da su pred njegovim resorom najzahtjevniji zadaci iz evropske agende u vidu ispunjavanja privremenih mjerila, i da ne ostavlja prostor za dilemu hoće li sve biti uspješno sprovedeno", dodaje se u saopštenju.

Prema njihovim riječima Milović je naglasio da temeljno i ozbiljno rade na izmjenama i dopunama seta zakona, koji će, kako je naveo, crnogorsko zakonodatsvo učiniti efikasnim i potpuno kompatibilnim sa pravom i pravnom tekovinom EU.

"Time će, uz reformu i sređivanje pravosudnih institucija, naš pravosudni sistem biti potpuno spreman za pristupanje Crne Gore EU. Tu mi nemamo plan B, i želimo partnerski odnos sa EU gdje ćemo mi prihvatiti svaku sugestiju iz Brisela i ispuniti svaki zadatak, ali očekujemo i da se daj trud evidentira i valorizuje, da se nagradi davanjem IBAR Crnoj Gori, vjerujemo tokom belgijskog predsjedavanja“, rekao je Milović.

Kopman je, kako su kazali, istakao da EU jasno ponovo prepoznaje Crnu Goru kao lidera među zemljama koje apliciraju za članstvo u EU, i državu koja je najdalje odmakla na tom putu, te da je veoma uočljiv ponovni entuzijazam izražen sjajnim rezultatima od formiranja 44. Vlade.

"Crna Gora ponovo ozbiljno i posvećeno radi na ispunjavanju zahtjeva EU i prirodno je da očekuje nagradu za to. Crna Gora s pravom, ako nastavi ovim tempom sa reformama, posebno kada je riječ o resoru uvaženog ministra Milovića, koji tretira poglavlje 23, može računati na blagonakolonost Brisela i vrlo lijepe vijesti iz centrale EU, u vrlo dogledno vrijeme", zaključio je Kopman.

Bonus video: