Dimitrov: Crna Gora može da postane 28. članica EU ukoliko nastavi započetom dinamikom

Prema njegovim riječima, rezultatima koji su ostvareni u kratkom roku, Crna Gora potvrđuje da može da bude dobar primjer koji treba da slijede i druge zemlje regiona

2493 pregleda 0 komentar(a)
Gorčević i Dimitrov, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Gorčević i Dimitrov, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Crna Gora može da postane 28. članica Evropske unije (EU), ukoliko nastavi započetom dinamikom, ocijenio je ambasador Bugarske u Podgorici Stefan Dimitrov.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), on je, na sastanku sa resornom ministarkom Maidom Gorčević, poručio da Crna Gora ima punu podršku Bugarske da reforme iznese do kraja i na kvalitetan način i da postane sljedeća članica EU.

„Dimitrov je pohvalio odlične rezultate koji su ostvareni na početku mandata Vlade i iznio uvjerenje da Crna Gora, ukoliko nastavi započetom dinamikom, može da postane 28. članica EU“, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim riječima, rezultatima koji su ostvareni u kratkom roku, Crna Gora potvrđuje da može da bude dobar primjer koji treba da slijede i druge zemlje regiona.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Ministarstvo evropskih poslova

Dimitrov je kazao da Crna Gora može mnogo da nauči iz bugarskog iskustva u vođenju pristupnih pregovora sa EU, da preuzme dobre prakse i izbjegne greške koje je njihova administracija pravila.

On je poručio da bugarski eksperti stoje na raspolaganju crnogorskoj pregovaračkoj strukturi i institucijama, kako bi na najboljli način pripremili državu i društvo za mogućnosti i obaveze koje će donijeti punopravno članstvo u EU.

Gorčević je poručila da je prevazilaženje najvećih izazova i sprovođenje najkompleksnijih reformi u oblasti vladavine prava prioritet Vlade, što potvrđuju konkretni rezultati.

„Imenovanja u pravosuđu su bila prvi korak i preduslov za rezultate koji će uslijediti na polju unapređenja ljudskih prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji su temelj za dalji demokratski i ekonomski razvoj crnogorskog društva“, kazala je Gorčević.

Ona je rekla da je Vlada odlučna da pristupne pregovore s EU okonča do kraja svog mandata i da građanima obezbijedi kvalitet života koji imaju građani država članica EU.

Gorčević je upoznala Dimitrova sa planovima Vlade usmjerenim na što skorije ispunjenje privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24, koje vodi postepenom privremenom zatvaranju svih pregovaračkih poglavlja od kojih neka, kako je kazala, već bilježe internu spremnost za članstvo.

Ona je zahvalila na kontinuiranoj podršci prijateljske Bugarske reformskim naporima koje Crna Gora preduzima s ciljem ostvarenja punopravnog članstva u EU.

Bonus video: