Dodik: Snaga SPC je ključna za identitet i opstanak srpskog naroda u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Srbiji

Dodik je sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićom posjetio Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici i kriptu gdje se nalazi grob mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

19479 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Mandić i Dodik u hramu, Foto: predsjednikrs.rs
Mandić i Dodik u hramu, Foto: predsjednikrs.rs

Snaga Srpske pravoslavne crkve (SPC) je ključna za identitet i opstanak srpskog naroda u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Srbiji, saopštio je predsjednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik.

Na njegovom sajtu je objavljeno da je Dodik danas sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićom posjetio Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici i kriptu gdje se nalazi grob mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

"Istorija srpskog naroda na ovim prostorima je istorija SPC. Drago mi je što vidim da tu ima ljudi, djece, da je hram živ, što smatram da je i najvažnije. Mislim da je ključno za identitet srpskog naroda i opstanak na svim ovim prostorima, ne samo u Crnoj Gori, nego i u Republici Srpskoj, pa i u Srbiji jačina naše SPC koja čuva identitet kroz vjekove. Pogotovo u nemogućim okolnostima sačuvani su naša bit i identitet, vjera, krsna slava i to je ono što svaki Srbin, pogotovo vjerujući, mora da ima na umu", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to nije samo važno za vjerski dio života već za čitavu istoriju srpskog naroda.

"I ranije, dok je građen hram, imao sam priliku da kao predsjednik Republike učestvujem u pomoći i zato nijesam propustio priliku da i danas na tom mjestu pozdravim naše ljude", poručio je Dodik.

Dodik se danas sastao sa Mandićem u Skupštini, a nakon toga su održali zajedničku pres konferenciju.

On je na toj konferenciji kazao i da je Mandiću dostavio predlog sporazuma o specijalnim vezama.

Grupa građana se danas okupila kod zgrade Skupštine Crne Gore, u znak protesta zbog dolaska Dodika, a on ih je pozdravio sa podignuta tri prsta.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i premijer Milojko Spajić nemaju zvanične informacije o posjeti Dodika, niti je od njih zvanično traženo da se sa njim sastanu.

To je ranije “Vijestima” potvrđeno iz Kancelarije za odnose s javnošću predsjednika i nezvanično iz kabineta premijera.

Bonus video: