Koprivica: Policajci do sedmog stepena stižu tako što završavaju nepolicijske škole visokog obrazovanja

Iz Vlade je saopšteno da će Crna Gora dobiti ekspertsku podršku iz Njemačke za jačanje sistema u oblasti policijskog obrazovanja što bi trebalo da doprinese unapređenju bezbjednosnog sektora

8914 pregleda 10 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Policijski službenici do sedmog stepena obrazovanja stižu tako što završavaju nepolicijske škole visokog obrazovanja. To otežava krajnju specijalizaciju u ovoj oblasti, saopštio je potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

On je to poručio na sastanku na ambasadorom Njemačke Peterom Feltenom i pripadnicima Federalne kriminalističke policije (BKA), na kome su učestvovali i predsjednik Vlade Milojko Spajić i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović

Iz Vlade je saopšteno da će Crna Gora dobiti ekspertsku podršku iz Njemačke za jačanje sistema u oblasti policijskog obrazovanja što bi trebalo da doprinese unapređenju bezbjednosnog sektora.

U saopštenju se navodi da je Ambasada Njemačke, posredstvom Univerziteta u Visbadenu preduzela početne korake na polju analize i evaluacije stanja u policijskom obrazovanju, da je Spajić na sastanku izrazio punu podršku Vlade u realizaciji ovog projekta.

"Njemačka je naš partner čiju ekspertizu posebno cijenimo. Za Vladu je najvažnije da postižemo dobre rezultate i dostignemo EU standard u oblasti policijskog obrazovanja. Vjerujem da će nam vaša iskustva i znanja u tome pomoći, stoga puna podrška Vlade ovom važnom projektu", istakao je Spajić.

Iz Vlade su naveli da je tokom razgovora konstatovano da postoji dosta prostora za napredak, a kao ključni nedostatak, Koprivica i Jakšić Stojanović su naveli nedostatak ustanove visokog policijskog obrazovanja.

"Ovo stvara dosta problema. Policijski službenici do sedmog stepena obrazovanja stižu tako što završavaju nepolicijske škole visokog obrazovanja. To otežava krajnju specijalizaciju u ovoj oblasti", istakao je Koprivica.

Jakšić Stojanović jr rekla da postoji veliki jaz između potreba i stanja u ovoj oblasti.

"Zato je neophodno što prije stvoriti instituciju visokog obrazovanja i već smo inicirali neke stvari u tom kontekstu. U kontaktu smo sa kolegama iz Hrvatske, koji su bili u sličnoj situaciji i napravili su potrebne reforme. Njihovo iskustvo bi nam moglo biti itekako biti od pomoći", naglasila je Jakšić Stojanović.

Iz Vlade su rekli da je Hrvatska u tim reformama imala ekspertsku podršku baš iz Njemačke, koja je pomogla i Češkoj da prođe kroz sličan proces.

"Zbog toga je saradnja sa Univerzitetom u Visbadenu i njemačkom Federalnom kriminalističkom policijom od ogromne važnosti", piše u saopštenju.

Na sastanku, kom su prisustvovali članovi BKA, oficiri za vezu akreditovani za Crnu Goru na nerezidentnoj osnovi, Natali Hoper i Rudiger Stranski, dogovoreno je da u aprilu crnogorska delegacija posjeti Njemačku u cilju prezentovanja rezultata analize i dogovaranja konkretnih koraka u reformi obrazovanja u oblasti bezbjednosnog sektora.

Bonus video: