Budvanski opštinari bojkotovali promociju svog grada: Zbog politike, ugrozili i sezonu

Netrpeljivost unutar struja budvanskog bivšeg DF-a kulminirala je na Sajmu turizma u Beogradu, na koji prvi put nije došao niko iz Opštine, iako je Beograd decenijama unazad za Budvu bio ključni sajamski grad

51084 pregleda 60 reakcija 22 komentar(a)
Kuljača sa predsjednicima drugih opština na Sajmu, Foto: TO Budva
Kuljača sa predsjednicima drugih opština na Sajmu, Foto: TO Budva

Da je netrpeljivost unutar budvanskog bivšeg DF-a kulminirala, te da je teško povjerovati da dvije zavađene frakcije mogu naći zajednički jezik, jasno je bilo na Sajmu turizma u Beogradu, gdje se niko od predstavnika Opštine nije odazvao pozivu Turističke organizacije, koja tradicionalno svake godine u srpskoj prijestonici organizuje najjaču promociju metropole turizma.

Beograd je decenijama unazad za Budvu bio ključni sajamski grad, a Opštinu, koja je ujedno i osnivač Turističke organizacije, uvijek predstavlja predsjednik sa svojim najbližim saradnicima. Predsjednik Opštine je ujedno i predsjednik Skupštine TO Budva, pa samim tim je i na njenom čelu.

I dok je lani višečlanu delegaciju Opštine Budva predvodio sada pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović, ove godine iz lokalne uprave niko nije otputovao. Upravo je Božović prije godinu u Beogradu imao veliku pres konferenciju promovišući ponudu. To je prije njega radio i nekadašnji gradonačelnik Budve Marko Carević, a za vrijeme decenijske vladavine DPS-a svi čelni ljudi Opštine su bili na štandu Budve tokom sajma u Beogradu.

Božović na prošlogodišnjem Sajmu
Božović na prošlogodišnjem Sajmufoto: TO Budva

“Vijestima” je u Turističkoj organizaciji potvrđeno da su uredno dostavili poziv Opštini, ali da se niko se nije odazvao. Štand Budve posjetili su brojni ambasadori, diplomatski predstavnici među kojima iz Brazila, Meksika, Kazahstana, Libana…Direktor TO Budve Nemanja Kuljača susreo se sa brojnim predsjednicima opština susjednih država koje su posjetile štand.

Izostao je odgovor iz Opštine Budva na pitanje “Vijesti” zbog čega se niko nije pridružio kolegama iz Turističke organizacije Budve na promociji u Beogradu.

Praktično svi gradovi iz Crne Gore koji su se promovisali u glavnom gradu Srbije, tržištu od koga u susret novoj sezoni mnogi računaju, imali su jedinstvene timove lokalne uprave i turističke organizacije.

U Beogradu se promovisalo i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, predvođeno direktorom Mladenom Mikijeljom, koje je takođe sa svoje strane podržalo ne samo promociju Budve nego i svih primorskih gradova.

Da je politika u Budvi ušla i na teren gdje joj nije mjesto, odnosno da je umiješala prste u turizam od koga grad živi, jasno je svim poznavaocima političkih prilika.

Naime, na čelu Turističke organizacije Budve je Nemanja Kuljača, koji je ujedno sa Mladenom Mikijeljom imenovan za potpredsjednike privremenog odbora Nove srpske demokratije, a koji su uspjeli da pridobiju 11 odbornika, te inicirali potpisivanje novog koalicionog sporazuma kao rješenje izlaska iz višemjesečne političke krize i blokade grada.

Na drugoj strani je aktuelni predsjednik parlamenta Nikola Jovanović koji uz sebe pored šest odbornika ima i nekoliko opštinskih funkcionera i direktora.

Kuljača i Mikijelj nisu prisustvovali 22. novembra na svečanosti povodom Dana opštine Budva koja je bila organizovana u konferencijskoj sali hotela “Avala”. Iz Opštine su tada upućeni pozivi. Svečanost je otvorio Jovanović i njegovi saradnici su pripremili program.

Politički rat dvije frakcije bukti mjesecima, a prije desetak dana je kulminirao međusobnim optužbama kroz saopštenja. Iz centrala NSD i DNP su stigli pozivi da ukoliko se ne riješe nesuglasice da je najbolje da se ide na izbore, a navodno zavađeni budvanski frontovci su za to da se zakopaju sjekire i izabere potpredsjednica Opštine Jasna Dokić.

Uspješan nastup na srpskom tržištu

Tokom prethodnih četiri dana Turistička organizacija Budve imala je više nego uspješnu promociju u Beogradu.

Prvog dana sajma, TO Budva organizovala je promociju aktivnog/avanturističkog turizma, degustaciju domaćih vina, pršuta, sira i delicija koje pripremaju predstavnice Organizacije žena Budve. Tokom drugog dana, defileom kostimiranih članova NVO “Feštađuni” i nastupom bubnjarske grupe “Mystic”, podmlatka jedinstvenog učitelja bubnjarske škole Dragoljuba Đuričića, najavljen je XXI Karneval u Budvi, koji će ove godine biti održan od 28. aprila do 2. maja. Treći sajamski dan na štandu Budve bio je posvećen prije svega najmlađima pripremivši bogat program.

Tokom svih dana trajanja sajma turizma u Beogradu posjetioci štanda TO Budve su bili u prilici da se upoznaju sa ponudom budvanske turističke privrede, a posebno sa proljećnim aranžmanima, uskršnjim i prvomajskim ponudama. Na poziv TO Budve odazvao se veliki broj hotelijera i izdavalaca privatnog smještaja koji su formirali cjenovnu ponudu upravo za predstojeće proljećne praznike kada se očekuje velika posjećenost, pretežno turista iz regiona.

U Turističkoj organizaciji potvrđeno da su uredno dostavili poziv Opštini, ali da se niko se nije odazvao. Štand Budve posjetili su brojni ambasadori, diplomatski predstavnici među kojima iz Brazila, Meksika, Kazahstana, Libana…Direktor TO Budve Nemanja Kuljača susreo se sa brojnim predsjednicima opština susjednih država koje su posjetile štand.

Bonus video: