URA najavila interpelaciju o radu ministra pravde: Traže da poslanici "pozdrave" Milovića

Treba da jasno vidimo ko podržava njegove aktivnosti, a ko ne, kazao je Miloš Konatar. Njegovo isključenje iz PES-a je samo uvod u smjenu i sa ministarske funkcije, smatraju u DNP. Nema smisla da neko ko je isključen iz partije ostane u Vladi, ocijenio je Stefan Đukić

42240 pregleda 281 reakcija 59 komentar(a)
Još se ne oglašava: Milović, Foto: Luka Zekovic
Još se ne oglašava: Milović, Foto: Luka Zekovic

Građanski pokret URA najavio je podnošenje interpelacije o radu ministra pravde Andreja Milovića, kojom će tražiti njegovo razrješenje sa funkcije.

“Podnijećemo predlog za interpelaciju o radu ministra Milovića”, rekao je “Vijestima” šef Poslaničkog kluba GP URA Miloš Konatar.

Kazao je da je Milović odavno izgubio kredibilitet da obavlja funkciju ministra pravde, zbog više afera koje se vežu za njega, a posebno sumnjivog odbijanja izručenja Binalija Čamgoza Turskoj.

“Poslanici URA će ponuditi predlog interpelacije o radu ministra Milovića svim poslanicima kako bi jasno vidjeli ko u Skupštini Crne Gore podržava aktivnosti Andreja Milovića, a ko ne”, kazao je Konatar.

Predsjedništvo PES-a isključilo je u nedjelju iz stranke Milovića, a jedan od razloga za to je navodno neizručenje turskog državljanina Binalija Čamgoza Turskoj, zatim “nesmotrene” izjave u Hrvatskoj, napad na bezbjednosni sektor, odnosno “ponašanje koje šteti partiji”.

Interpelacija je jedan od instrumenata koji, prema Ustavu, Skupština ima na raspolaganju za ostvarivanje parlamentarnog nadzora nad radom Vlade. Interpelaciju može podnijeti najmanje 27 poslanika.

Ako se interpelacija usvoji, Skupština šalje zaključke Vladi, koja ne mora da ih usvoji.

Opozicija je tokom Vlade premijera Zdravka Krivokapića podnijela tri interpelacije i tražila razrješenje tri ministra. Međutim, iako je Skupština glasovima većine poslanika pozvala premijera Krivokapića da razriješi ministre, on to nije uradio.

U Demokratskoj narodnoj partiji (DNP) smatraju da je činjenica da je Milović isključen iz PES-a predstavlja jasnu političku poruku, koja je uz formulaciju “da će njegova ministarska funkcija biti otvorena u rekonstrukciji Vlade”, više nego očigledna da će on biti i smijenjen.

“Svakako smatramo da se ne radi o političkoj svakodnevici i da je njegovo isključenje samo uvod u smjenu i sa ministarske funkcije”, rekli su “Vijestima” iz DNP-a.

Ministar saobraćaja Filip Radulović rekao je sinoć u emisiji Reflektor na TV Vijesti, da Milović nije imao zadovoljavajuće rezultate kao ministar, ali da će i “dalje biti ministar pravde”. “Za sve ostalo bih se obratio gospodinu premijeru”.

Iz PES-a su u nedjelju saopštili da će “pozicija Milovića u Vladi biti otvorena uoči planirane rekonstrukcije 44. Vlade, a u skladu sa ostvarenim rezultatima u oblastima vladavine prava i evropskih integracija”. Ministarka evropskih poslova i članica Predsjedništva PES-a Maida Gorčević u ponedjeljak je rekla da on i dalje član Vlade, i da već ima i konstruktivne sastavnike u Briselu.

“Na osnovu njegovih rezultata će se premijer, ali i ostali članovi Vlade odnijeti prema njemu... jer svako od nas odgovara upravo za svoje rezultate”, kazala je novinarima tokom posjete Žabljaku.

Milović se još nije oglašavao povodom isključenja iz partije. On juče nije odgovorio na pitanja “Vijesti” kako gleda na odluku Predsjedništva partije da ga isključi, da li mu je rečeno zašto je isključen i da li očekuje pokretanje procedure za njegovo razrješenje sa ministarske pozicije.

Milović je boravio u zvaničnoj posjeti Briselu i prethodna dva dana je imao niz sastanaka sa visokim zvaničnicima administracije EU i Vlade Belgije.

Iz Nove srpske demokratije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li očekuju da će Milović biti smijenjen.

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica (Demokrate) je, na pitanje da li Milović treba da ostane ministar pravde nakon što je isključen iz PES-a i da li ima njegovo povjerenje, rekao da o tome odlučuje premijer Milojko Spajić i ta stranka.

“Ministarstvo pravde je u dosadašnjem periodu bilo dosta produktivno, uprkos visokim političkim tenzijama”, rekao je Koprivica u ponedjeljak u Bojama jutra na TV Vijesti.

Iz Vlade i PES-a nijesu odgovorili na pitanje Vijesti zašto nije pokrenuta smjena Milovića.

Analitičar Stefan Đukić smatra da neko ko je isključen iz partije ne bi trebalo da ostane na jednoj od ključnih pozicija u Vladi.

On je “Vijestima” rekao da isključenje Milovića iz PES-a došlo kao sjajan krizni PR nakon izlaska (Jakov) Milatovića iz partije.

“Za samo dan je ta odluka, koja je odmah bila popularna, zasjenila vijest koja je išla na štetu Pokretu i premijeru Spajiću”, kazao je Đukić.

'PES je 'vaspitno' djelovao i Odovića pa je on ministar': Đukić
"PES je 'vaspitno' djelovao i Odovića pa je on ministar": Đukićfoto: Twitter

Smatra da je neobično što Milović, koji je do sad bio itekako spreman da se istog trena sukobi sa svima, ćuti i da zbog toga mnogi sumnjaju u određene dogovore.

Podsjeća da je PES u jednom trenutku “vaspitno” djelovao na Janka Odovića, a da je on i dalje punopravni član, kao i ministar.

“Zato ima smisla u priči da je sve dogovoreno mada se to ne može znati, vrijeme će pokazati. Ono što je nesumnjivo je da nema smisla da neko ko je isključen iz partije pa bi bilo logično da nije u dobrim odnosima s premijerom, ostaje na jednoj od ključnih pozicija u Vladi”, poručio je Đukić.

Odovića je Predsjedništvo PES-a krajem aprila isključilo iz partije zbog navodnog narušavanja stranačkog jedinstva. PES je, međutim, Odovića u maju postavio za člana proširenog sastava Državne izborne komisije. Krajem oktobra on je izabran za ministra uređenja prostora u Vladi Milojka Spajića.

I Lakić napustio PES

Član Glavnog odbora Pokreta Evropa sad, Ivan Lakić, podnio je juče ostavku na funkcije u Pokretu.

Lakić je bio član Inicijalnog odbora PES Danilovgrad i trenutno je na poziciji Sekretara za društvene djelatnosti u Opštini Danilovgrad.

On je u saopštenju naveo da je PES u posljednjih pola godine poprimio neke druge obrise, da sada važe neka druga pravila, neki novi ljudi rješavaju najvažnije stvari...

Kazao je da se na visokim mjestima zapošljavaju osobe iz bivšeg režima i da on više “ne želi da bude dio te priče”.

On je rekao da su ranije mogli i sukobiti mišljenja na sjednicama GO, ali da ni toga više nema jer se zbog elektronskih sjednica ne mogu ni vidjeti, ni čuti “a ne razmijeniti mišljenje čime je svjesno suzbijeno kritičko mišljenje i sami dijalog”.

Radulović: Žao mi je što je Milatović istupio iz Pokreta

Filip Radulović kaže da posljednja dešavanja u PES-u neće destabilizovati stranku, koja je, kako je rekao, složna, što će se pokazati u narednom periodu.

"Što se tiče konkretnih detalja sa sjednice Predsjedništva, nisam u mogućnosti da govorim, ne bi bilo korektno prema Predsjedništvu, niti prema stranci. Mogu reći da mi je žao što je gospodin Milatović istupio iz Pokreta. Zajedno smo mnoge dobre stvari uradili", rekao je Radulović.

Bonus video: